• Σα. Ιούλ 17th, 2021

Η Πορτογαλία αναλαμβάνει τη διοίκηση της ΕΕ

Byadmin

Φεβ 21, 2021

Μετά τις μεγάλες συμφωνίες έρχονται οι δύσκολες εφαρμογές τους. Η Πορτογαλία, η οποία την 1η Ιανουαρίου ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για τους επόμενους έξι μήνες, προτείνει να καθοριστούν καθ ‘όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου τα σχέδια αποκατάστασης της οικονομίας και της υγείας για να αποφευχθεί η εκτροπή της επιστροφής στην πολυαναμενόμενη κανονικότητα.

Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, António Costa, θέλει να τονίσει τον κοινωνικό χαρακτήρα που βγαίνει από την χειρότερη κρίση που έχει περάσει η Ένωση από την ίδρυσή της με μια σύνοδο κορυφής τον Μάιο για την επανέναρξη του λεγόμενου ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Στο τέλος της προεδρίας του το 2007, ο τότε Πορτογάλος πρέσβης στις Βρυξέλλες παρέδωσε έναν αστρολάβη στον Σλοβένο ομόλογό του. Έκτοτε, οι μόνιμοι εκπρόσωποι στην ΕΕ περνούν αυτό το παλιό μέσο πλοήγησης, με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία, να διατηρήσουν την πορεία της Ένωσης.

Το αντικείμενο επιστρέφει τώρα στη Λισαβόνα, η οποία έχει θέσει ως στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των μεγάλων συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί υπό τη γερμανική προεδρία: το ταμείο ανάκαμψης κατά της πανδημίας, οι νέοι στόχοι για το κλίμα ή οι νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση των τεχνολογικών γιγάντων.

Η Άνγκελα Μέρκελ φεύγει από την προεδρία με έναν εντυπωσιακό κατάλογο επιτευγμάτων. Μεταξύ αυτών, η ΕΕ κατάφερε να ξεπεράσει τη συζήτηση λιτότητας και να πραγματοποιήσει ένα πακέτο ανάκαμψης 750.000 εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα έρχεται η ώρα να συμμορφωθείτε. Εξ ου και το πορτογαλικό σύνθημα: χρόνος για παράδοση.

Μετά τις διακοπές, οι είκοσι επτά πρέπει να ευθυγραμμίσουν την τελική έκταση των σχεδίων αποκατάστασης τους, με επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να τα βγάλουν έξω. Δεν είναι μια απλή τυπικότητα. Η ποιότητα αυτών των προγραμμάτων θα εξαρτηθεί επίσης από το εάν οι επενδυτές θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το τεράστιο τεύχος των ευρωπαϊκών ομολόγων που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η οικονομική ανάκαμψη, ωστόσο, θα εξαρτηθεί επίσης από την επιτυχία συγκράτησης ενός πιθανού τρίτου κύματος λοιμώξεων στην ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Augusto Santos Silva, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο FT ότι η χώρα του προτίθεται να προωθήσει «την πλήρη ανάπτυξη της στρατηγικής της ΕΕ για δωρεάν και καθολικό εμβολιασμό».

Το έργο είναι απαραίτητο, αλλά και περίπλοκο. Η πρώτη εβδομάδα της εκστρατείας εμβολιασμού έχει επισημάνει τα υλικοτεχνικά ή οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες. Ωστόσο, από το Παρίσι ή τη Ρώμη, αυξάνεται η βεβαιότητα ότι το ταμείο ανάκαμψης θα μειωθεί εάν οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αφού τα είκοσι επτά έχουν υποθέσει ότι θα χρειαστούν μήνες – ίσως αρκετά τέταρτα – έως ότου η ΕΕ μπορέσει να ανακτήσει την ομαλότητα πριν από την πανδημία, η πορτογαλική σοσιαλιστική κυβέρνηση θέλει επίσης να προωθήσει εκστρατείες σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Η άφιξη του εμβολίου σε αυτές τις χώρες όχι μόνο ανταποκρίνεται στα ανθρωπιστικά κριτήρια, αλλά θα είναι δύσκολο για την ΕΕ να ανακτήσει τον παλμό της εάν τα εξωτερικά σύνορά της παραμείνουν σφιχτά κλειστά.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο ζήτημα στο οποίο η Πορτογαλία θα πρέπει να βρεθεί διεξοδικά. Το Βερολίνο κατέληξε σε συμφωνία για την αύξηση των στόχων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030, παραβιάζοντας την απροθυμία της Πολωνίας. Σε αντάλλαγμα, οι χώρες παραδέχτηκαν ότι θα συναντηθούν ξανά όταν η Επιτροπή έπρεπε να μετατρέψει αυτούς τους στόχους σε συγκεκριμένα μέτρα τον επόμενο Ιούνιο.

Η Πορτογαλία, η οποία έχει υποστηρίξει αποτελεσματικά ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει ορυκτά καύσιμα έως το 2050, πρέπει να διασφαλίσει ότι ο λεγόμενος άξονας Visegrad – Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία – δεν θα βάλει πίσω τους τροχούς στα σχέδια της ΕΕ, βάζοντας ακόμη και τον κόσμο ηγετική θέση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε κίνδυνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *