• Τε. Σεπ 22nd, 2021

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν ιδιαίτερα για την παραβίαση του Ιράν

Byadmin

Φεβ 25, 2021

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τρίτη ότι «λυπάται» για την πορεία που ακολουθεί το Ιράν. Η Ισλαμική Δημοκρατία άρχισε αυτή τη Δευτέρα να εγχέει αέριο στις φυγόκεντρες εγκαταστάσεις του Fordow με σκοπό τον εμπλουτισμό του ουρανίου σε καθαρότητα 20%, παραβιάζοντας έτσι το πυρηνικό σύμφωνο που σφραγίστηκε το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και έξι άλλων παγκόσμιων δυνάμεων.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα μέτρα εμπλουτισμού ουρανίου», δήλωσε ο Peter Stano, ξένος εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Κοινότητας, σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτή η δράση παραβιάζει τις πυρηνικές δεσμεύσεις του Ιράν και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη μη διάδοση».

Το ιστορικό σύμφωνο, που σφραγίστηκε στη Βιέννη τον Ιούλιο του 2015, κατάφερε να φέρει τις θέσεις της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης πιο κοντά μετά από δεκαετίες μέγιστης έντασης, προκειμένου να τεθεί φρένο στην «επέκταση των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με τον τότε πρόεδρο . των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.

Το λεγόμενο Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), στο οποίο η ΕΕ έπαιξε βασικό ρόλο μέσω των Ύπατων Εκπροσώπων της για Εξωτερική Πολιτική, μονογραφήθηκε επίσης από την Κίνα, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και εορτάστηκε τότε ως καρπός της διπλωματίας και της πολυμέρειας.

Ο διάδοχος του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ο τώρα απερχόμενος Ντόναλντ Τραμπ, έκανε αυτή τη συμφωνία ένα ακόμη ορόσημο στην απομόνωση του: το εγκατέλειψε μονομερώς το 2018 και επανέλαβε την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, ξυπνώντας τους δαίμονες μιας εκρηκτικής περιοχής.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανέφερε ότι το Ιράν είχε ανακοινώσει τα σχέδιά του για εκ νέου εμπλουτισμό ουρανίου στο 20%, ένα επίπεδο που είχε ήδη φτάσει πριν από το σύμφωνο. Τον Δεκέμβριο, το ιρανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που ορίζει, μεταξύ άλλων, την παραγωγή και αποθήκευση 120 κιλών ουρανίου εμπλουτισμένου με καθαρότητα 20% κάθε χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι Βρυξέλλες δεν θεωρούν νεκρούς την ιστορική πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. «Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να διατηρήσουμε το σύμφωνο και να διασφαλίσουμε ότι όλα τα μέρη τηρούν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Επανέλαβε επίσης ότι τα συμπεράσματα που συνήχθησαν πριν από λίγες εβδομάδες κατά την υπουργική συνάντηση των υπογραφόντων αρμοδιοτήτων, σε συνεδρίαση που προεδρεύθηκε στις 21 Δεκεμβρίου από τον αρχηγό της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, εξακολουθούν να ισχύουν για την ΕΕ.

Στη δήλωση που εκδόθηκε μετά τη βιντεοδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών, οι εξουσίες συμφώνησαν «να συνεχίσουν τον διάλογο για να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή του JCPOA από όλα τα κόμματα» και, με την ελπίδα της πολυαναμενόμενης πολυμερούς στροφής του εκλεγμένου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, «αναγνώρισαν την προοπτική επιστροφής των Ηνωμένων Πολιτειών» στο σύμφωνο, υπογραμμίζοντας την «προθυμία» του να αντιμετωπίζει αυτή τη δυνατότητα με «θετικό» τρόπο και να κάνει μια «κοινή προσπάθεια».

Προκειμένου να το αποτρέψει από την ανάπτυξη της ατομικής βόμβας, η συμφωνία απαγορεύει στο Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδο υψηλότερο από 3,67%, ένα όριο που άρχισε ήδη να διασχίζει το 2019 (έως 4,5%), ως τρόπος άσκησης πίεσης Οι ευρωπαϊκές χώρες ενόψει της αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία και της εκ νέου επιβολής κυρώσεων, οι οποίες έχουν πλήξει σοβαρά την οικονομία της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *