• Πε. Σεπ 23rd, 2021

Η πρόβλεψη της πανδημίας

Byadmin

Μαρ 1, 2021

Στο Future Planet κλείνουμε το 2020, την έβδομη περιπέτεια μας, γεμάτη ειδήσεις με έναν κοινό παρονομαστή: τον κοραναϊό.

Εσείς, οι αναγνώστες μας, μας έχετε συνοδεύσει αυτές τις 366 μέρες διαβάζοντας, σχολιάζοντας και μοιράζοντας περισσότερα από 1.500 άρθρα, 150 βίντεο και πολλές άλλες γκαλερί φωτογραφιών που έχουμε δημιουργήσει από τις πιο ποικίλες και ενδιαφέρουσες γωνιές του κόσμου, παρά την πανδημία και παρά το γεγονός ότι ο τόπος διαμονής και αντίστασης για τους δημοσιογράφους και τους συνεργάτες μας ήταν το σπίτι μας για περισσότερο από το συνηθισμένο, αφού όλα εξερράγησαν την άνοιξη.

Αυτή ήταν μια χρονιά κατά την οποία η παγκόσμια υγεία έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία, τον αντίκτυπο του covid-19 στη ζωή μας και ειδικότερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, τον οποίο προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, πάντα από την επιστήμη, τα εμβόλια και αντίκτυπο στην Αφρική (για πολλές εβδομάδες δημοσιεύσαμε ένα ειδικό νήμα από την ήπειρο).

Αλλά θέματα όπως η πρόοδος στην ισότητα των φύλων ή τα κενά στην εκπαίδευση έχουν επίσης αυξηθεί και αυξηθεί. Υπήρξαν αιφνιδιαστικοί πρωταγωνιστές όπως οι θεωρίες συνωμοσίας εναντίον του Μπιλ Γκέιτς και το νήμα της ελπίδας με την άφιξη του εμβολίου σε χρόνο ρεκόρ ως την τελευταία πινελιά σε αυτό το μοιραίο 2020.

Αλλά και στοιχεία που πρέπει να ακολουθηθούν και να αναλυθούν: η έλλειψη ακριβών πληροφοριών για την Αφρική, η επείγουσα ανάγκη για δεδομένα και αρχεία και επιπτώσεις, ανά χώρα · τον αυξανόμενο ρόλο και τη δύναμη των γυναικών και της νεολαίας της, και την πολιτική δύναμη των κοινωνικών δικτύων στην ήπειρο.

Και πάλι, επίσης, η συστηματική παράλειψη της ύπαρξής της (και αυτή των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων της, γείτονες της Ισπανίας και της Ευρώπης) στο διεθνές πλαίσιο, σαν να ήταν μια χώρα-φάντασμα.

Η έλλειψη προσοχής των μέσων ενημέρωσης, ιδίως, και του πολίτη του δυτικού κόσμου, γενικά, για την Αφρική και αυτό που συμβαίνει εκεί, δείχνει ήδη ένα σύνδρομο αποροφοβίας και συστημικών διακρίσεων που πρέπει να αναλυθούν προσεκτικά, καθώς τροφοδοτεί απορρίψεις που μπορούν γίνετε επικίνδυνοι χέρι-χέρι με τον ρατσισμό και τον υπερεκτισμό.

Η Αφρική θα δώσει εκπλήξεις, στο καλό και στο κακό. Έτσι, στην τελευταία περίπτωση, η αύξηση της φτώχειας, της ακραίας πείνας και του εσωτερικού εκτοπισμού στην ήπειρο (η οποία ήδη στέγαζε τις 12 πιο φτωχές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή στον κόσμο πριν από την κρίση) ως συνέπεια των μέτρων που έλαβαν οι χώρες για να σταματήσει ο κορανοϊός θεωρείται ήδη ένα γενικευμένο και ζοφερό τοπίο για το 2021.

Επίσης, η διάκριση στην πρόσβαση στο εμβόλιο ενάντια στο covid-19. Όσο θέλετε να αγνοήσετε, η πραγματικότητα είναι αυτό που είναι. Θα σας το πούμε τους επόμενους μήνες, πάντα από το έδαφος, αν είναι δυνατόν, κοιτάζοντας πρόσωπο με πρόσωπο με τους πρωταγωνιστές των ιστοριών, προσθέτοντας το κατάλληλο πλαίσιο και δεν ξεχνάμε ποτέ τον αντίκτυπο και τον πόνο των άλλων σιωπηλών πανδημιών που σκοτώνουν μαζί αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερο από οτιδήποτε είναι γνωστό μέχρι τώρα: ελονοσία, AIDS, φυματίωση και πνευμονία.

Μόνο ένας πιο δίκαιος και βιώσιμος πλανήτης θα βοηθήσει στην έξοδο από αυτήν την κρίση και τους επόμενους, και οι στόχοι του Agendathey του 2030 είναι ο τέλειος χάρτης πορείας (αν και επιτεύχθηκε επίσης το 2020). Εν τω μεταξύ, και εύχομαι σε όλους ένα γενναιόδωρο 2021, εδώ είναι η απόδειξη της περιέργειάς σας: η ετήσια κατάταξη των πιο αναγνωσμένων ειδήσεων από το Planet Future. Ένα ακόμη έτος, σας ευχαριστώ που μείνετε μαζί μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *