• Πε. Σεπ 23rd, 2021

Η Ταϊβάν δεν θα κατέρρεε όπως το Αφγανιστάν, λέει ο πρωθυπουργός Σου Τσενγκ Τσανγκ

Byadmin

Αυγ 19, 2021

Αυτό που συνέβη στο Αφγανιστάν έδειξε ότι εάν μια χώρα βρίσκεται σε εσωτερικό χάος, καμία εξωτερική βοήθεια δεν θα κάνει τη διαφορά και ότι οι Ταϊβανέζοι πρέπει να πιστεύουν στη γη τους και ότι μπορούν να την υπερασπιστούν, πρόσθεσε ο Σου.

Η Ταϊβάν δεν θα καταρρεύσει όπως το Αφγανιστάν σε περίπτωση επίθεσης, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Σου Τσενγκ Τσανγκ, προσφέροντας μια έμμεση προειδοποίηση στην πανίσχυρη γειτονική Κίνα να μην «παραπλανηθεί» να πιστεύει ότι θα μπορούσε να καταλάβει το νησί.

Η Κίνα, η οποία ισχυρίζεται ότι δημοκρατικά διοικούσε την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, έχει αυξήσει τις στρατιωτικές και διπλωματικές πιέσεις για να αναγκάσει την Ταϊπέι να αποδεχτεί την κινεζική κυριαρχία, προκαλώντας ανησυχία στην Ουάσινγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες της Δύσης.

Η ήττα της αφγανικής κυβέρνησης μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων και η φυγή του προέδρου πυροδότησε συζήτηση στην Ταϊβάν σχετικά με το τι θα συμβεί σε περίπτωση κινεζικής εισβολής και εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν στην υπεράσπιση της Ταϊβάν.

Ερωτηθείς αν ο πρόεδρος ή ο πρωθυπουργός θα φύγουν αν «ο εχθρός ήταν προ των πυλών» όπως στο Αφγανιστάν, ο Σου είπε ότι οι άνθρωποι δεν φοβόντουσαν ούτε τη σύλληψη ούτε τον θάνατο όταν η Ταϊβάν ήταν δικτατορία υπό στρατιωτικό νόμο.

«Σήμερα, υπάρχουν ισχυρές χώρες που θέλουν να καταπιούν την Ταϊβάν με τη χρήση βίας, και επίσης δεν φοβόμαστε να μας σκοτώσουν ή να μας φυλακίσουν», είπε. «Πρέπει να φυλάξουμε αυτήν τη χώρα και αυτήν τη γη και να μην είμαστε σαν ορισμένοι άνθρωποι που πάντα εκφράζουν το κύρος του εχθρού και μειώνουν την αποφασιστικότητά μας».

Αυτό που συνέβη στο Αφγανιστάν έδειξε ότι εάν μια χώρα βρίσκεται σε εσωτερικό χάος, καμία εξωτερική βοήθεια δεν θα κάνει τη διαφορά και ότι οι Ταϊβανέζοι πρέπει να πιστεύουν στη γη τους και ότι μπορούν να την υπερασπιστούν, πρόσθεσε ο Σου.

Όλοι που συνεργάζονται για να θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο μια πρόσφατη εγχώρια αύξηση των λοιμώξεων από τον COVID-19 έδειξαν τι μπορεί να επιτευχθεί όταν η Ταϊβάν είναι ενωμένη, είπε.

«Λέμε επίσης στις ξένες δυνάμεις που θέλουν να εισβάλουν και να αρπάξουν την Ταϊβάν – μην παραπλανηθείτε», πρόσθεσε η Σου, αναφερόμενη στην Κίνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και οι περισσότερες χώρες, δεν έχουν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων.

Ωστόσο, υπήρχαν εδώ και καιρό ανησυχίες στην Ταϊβάν ότι σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες είτε θα ήταν απρόθυμες να μην μπορέσουν να βοηθήσουν το νησί.

Ο Πρόεδρος Τσάι Ingνγκ-βεν επιβλέπει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού για να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία όπλων και να κάνει την Ταϊβάν ένα «χοιρινό» εξοπλισμένο με προηγμένα, εξαιρετικά κινητά όπλα για να κάνει μια κινεζική εισβολή όσο το δυνατόν πιο δύσκολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *