• Τε. Σεπ 22nd, 2021

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία υποστήριξη για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι

Byadmin

Αυγ 30, 2021

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αναχώρηση των ξένων δυνάμεων, αλλά επιμένουν ότι και ο στρατός της Άγκυρας θα αποσυρθεί πλήρως μέχρι την προθεσμία του τέλους Αυγούστου, είπαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Ο βουλευτής της Νότιας Καρολίνας υποστηρίζει την παραπομπή του προέδρου Μπάιντεν
Το υπό όρους αίτημα των ισλαμιστών Ταλιμπάν, οι οποίοι επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν 20 χρόνια αφότου εκδιώχθηκαν σε εισβολή των ΗΠΑ, αφήνει την Άγκυρα με μια δύσκολη απόφαση για το αν θα αποδεχθεί μια επικίνδυνη δουλειά, είπε ένας αξιωματούχος.

Κυρίως μουσουλμανική Τουρκία ήταν μέρος μιας αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και εξακολουθεί να έχει εκατοντάδες στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν έτοιμοι να αποσυρθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αλλά η κυβέρνηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έχει πει εδώ και μήνες ότι θα μπορούσε να διατηρήσει την παρουσία της στο αεροδρόμιο αν του ζητηθεί. Αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο της χώρας, η Τουρκία προσέφερε τεχνική βοήθεια και ασφάλεια στο αεροδρόμιο.

«Οι Ταλιμπάν υπέβαλαν αίτημα για τεχνική υποστήριξη στη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ», δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, προσθέτοντας ωστόσο ότι το αίτημα των Ταλιμπάν να φύγουν όλα τα τουρκικά στρατεύματα θα περιπλέξει κάθε μελλοντική αποστολή.

«Η διασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων χωρίς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι μια επικίνδυνη δουλειά», είπε, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το θέμα ήταν σε εξέλιξη και, εν τω μεταξύ, οι προετοιμασίες για την απόσυρση των στρατευμάτων είχαν ολοκληρωθεί, είπε.

Δεν ήταν σαφές εάν η Τουρκία θα συμφωνούσε να παράσχει τεχνική βοήθεια εάν τα στρατεύματά της δεν ήταν εκεί για να παράσχουν ασφάλεια.

Ένας άλλος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί έως την 31η Αυγούστου, ώστε οι ξένες δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη χώρα και να τερματίσουν την 20ετή στρατιωτική ανάμειξη στο Αφγανιστάν.

Το να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο μετά την παράδοση του ελέγχου από ξένες δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για το Αφγανιστάν να παραμείνει συνδεδεμένο με τον κόσμο, αλλά και για τη διατήρηση των προμηθειών και των επιχειρήσεων βοήθειας.

«Θα είναι μια κρίσιμη σανίδα σωτηρίας για την ανθρωπιστική δράση στο Αφγανιστάν», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Mary Ellen McGroarty, διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων στο Αφγανιστάν.

Η Τουρκία επαίνεσε αυτό που χαρακτήρισε ως μετριοπαθείς δηλώσεις των Ταλιμπάν από τότε που κατέλαβαν την Καμπούλ, και είπε ότι είναι ανοιχτή να συνεργαστεί μαζί τους μόλις σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε την Τρίτη ότι η ομάδα επιδιώκει καλούς δεσμούς με την Άγκυρα,

«Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, την τουρκική κυβέρνηση και τον μουσουλμανικό λαό του τουρκικού έθνους. Όσον αφορά τις τουρκικές δυνάμεις που είναι εγκατεστημένες στο Αφγανιστάν, δεν τις χρειαζόμαστε στη χώρα μας και μόλις ολοκληρωθεί η εκκένωση θα εξασφαλίσουμε μόνοι μας το αεροδρόμιο », δήλωσε ο Μουτζαχίντ.

Η Τουρκία ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ΝΑΤΟ και συμμετείχε στις προσπάθειες εκκένωσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι συντονίζονται με τους περιφερειακούς εταίρους, καθώς και τους Ταλιμπάν, για τη μελλοντική λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ.

«Ένα λειτουργικό κράτος, μια λειτουργική οικονομία, μια κυβέρνηση που έχει κάποια σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, χρειάζεται ένα λειτουργικό εμπορικό αεροδρόμιο», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

«Είμαστε σε συζητήσεις με τους Ταλιμπάν σε αυτό ακριβώς το μέτωπο. Μας έχουν υποδείξει χωρίς αμφιβολία ότι επιδιώκουν να έχουν λειτουργικό εμπορικό αεροδρόμιο ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *