• Πε. Ιούλ 22nd, 2021

Brexit Confusion Δείτε τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που απέφυγαν από τις πτήσεις

Byadmin

Ιαν 8, 2021

Ορισμένοι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου (UKN) με ισπανική κατοικία πήραν στα κοινωνικά μέσα το σαββατοκύριακο για να αναφέρουν ότι τους είχαν απαγορευτεί να επιβιβαστούν σε πτήσεις με προορισμό την Ισπανία αφού αεροπορικές εταιρείες όπως η British Airways και η Iberia δεν θα δεχτούσαν την ταυτότητα της Πράσινης Βίβλου ως απόδειξη ότι κατοικούσαν στη χώρα.

Αφού εντοπίστηκε ένα νέο, πιο μεταδοτικό στέλεχος του κοροναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία επέλεξε στις 21 Δεκεμβρίου να περιορίσει τις αφίξεις από τη χώρα μόνο στους Ισπανούς πολίτες και σε εκείνους με επίσημη κατοικία. Το μέτρο αυτό αρχικά θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 5 Ιανουαρίου, αλλά έκτοτε παρατάθηκε έως τις 19 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, μετά την 1η Ιανουαρίου, όταν έληξε η μεταβατική περίοδος του Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε οριστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται ότι οι εν λόγω αεροπορικές εταιρείες – οι οποίες ανήκουν στον όμιλο IAG – άρχισαν να αρνούνται να αποδεχθούν τις κάρτες πράσινης βίβλου ως απόδειξη ως κατοικία, παρά το γεγονός ότι οι ισπανικές και βρετανικές αρχές δηλώνουν σαφώς ότι αυτές παραμένουν σε ισχύ. \

Οι αεροπορικές εταιρείες θα δεχόταν μόνο τη νέα βιομετρική ταυτότητα Tarjeta de Identidad de Extranjero για UKN, γνωστή από τα αρχικά της TIE, παρά την απόκτηση αυτών των καρτών που δεν είναι επί του παρόντος υποχρεωτικές.

Ο δημοσιογράφος Max Duncan με έδρα τη Μαδρίτη ήταν ένας από τους πρώτους ταξιδιώτες που ανέφεραν το πρόβλημα, αφού αυτός και μια ομάδα επιβατών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχαν το δικαίωμα να κάνουν check in από το προσωπικό της πρώην ισπανικής αεροπορικής εταιρείας Iberia.

«9 άτομα αρνήθηκαν για πτήση της Μαδρίτης στις 10.55», έγραψε μέσω Twitter το Σάββατο. «Η Iberia είπε να επικοινωνήσει με το ισπανικό προξενείο, το προσωπικό του Σαββατοκύριακου έκτακτης ανάγκης δεν έχει λύση, είπε συγκλονισμένος από κλήσεις».

Ένα παρόμοιο ζήτημα αναφέρθηκε από πολλά μέλη διαφόρων ομάδων Facebook, συμπεριλαμβανομένου ενός επίδοξου ταξιδιώτη που, παρά την άφιξή του στο αεροδρόμιο με έγκυρο διαβατήριο, πράσινη κάρτα διαμονής, τον κωδικό QR που απαιτείται για ταξιδιώτες που φτάνουν στην Ισπανία και το απαιτούμενο αρνητικό Το τεστ PCR coronavirus, προφανώς αρνήθηκε το check-in και είπε ότι «χρειαζόταν μια επιστολή από την ισπανική κυβέρνηση».

Ένας άλλος ταξιδιώτης, με το όνομα Τζέιμς Έλιοτ, έγραψε μέσω Twitter: «Κράτησα στο BA0482 που πετάω στη Βαρκελώνη της Ισπανίας σήμερα. Είχα όλα τα σωστά έγγραφα, όπως διαβατήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, πράσινη κάρτα κατοίκων, αρνητικό τεστ Covid και απορρίφθηκε από τον διαχειριστή του check-in. »

Ο επίσημος λογαριασμός Twitter της Βρετανικής Πρεσβείας στη Μαδρίτη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ισπανία, απάντησε στον Max Duncan, δηλώνοντας: «Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει, οι ισπανικές αρχές επιβεβαίωσαν ξανά απόψε ότι το πράσινο έγγραφο παραμονής θα ισχύει για ταξίδια για να επιστρέψει στο Ισπανία όπως αναφέρεται στις ταξιδιωτικές μας συμβουλές. »

Την Κυριακή, η ισπανική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε επίσης μια δήλωση στην οποία ανέφερε ότι γνώριζε τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ΗΒ στην Ισπανία και επιβεβαίωσε ότι το «Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión Europea, «» Δηλαδή το πράσινο πιστοποιητικό, «και το νέο» Tarjeta de Identidad de Extranjero «είναι έγκυρη απόδειξη διαμονής για υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που επιθυμούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στην Ισπανία.»

Η δήλωση πρόσθεσε ότι οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία διαμονής τους, αλλά που δεν έχουν ακόμη τη νέα τους κάρτα TIE, «θα πρέπει επίσης να επιτρέπεται να επιβιβάζονται σε πτήσεις για να επιστρέψουν στην Ισπανία».

Η δήλωση ανέφερε ότι «η κυβέρνηση της Ισπανίας θα εφαρμόσει αυτό το μέτρο για περίοδο χάριτος επτά ημερών από τις 4 Ιανουαρίου 2021.» Πρόσθεσε ότι το έγγραφο «resguardo de solicitud o renovación de tarjeta de extranjero», δηλ. Η απόδειξη που δόθηκε στους αιτούντες TIE, μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτή απόδειξη κατά την πτήση.

Την Κυριακή, το τμήμα επικοινωνιών της Βρετανικής Πρεσβείας στη Μαδρίτη επιβεβαίωσε στην EL PAÍS ότι η ισπανική πρεσβεία είχε επαναδιατυπώσει τους κανόνες με τις αεροπορικές εταιρείες και τις υπηρεσίες πορθμείων, πράγμα που σημαίνει ότι τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ορισμένοι ταξιδιώτες το Σαββατοκύριακο δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Σύμφωνα με αρκετές εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου, η BA δήλωσε σε μια δήλωση: «Σε αυτούς τους δύσκολους και πρωτοφανείς καιρούς με δυναμικούς περιορισμούς ταξιδιού, κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας».

Το πρακτορείο ειδήσεων AP ανέφερε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας ανέφερε ότι υπήρξε «μεμονωμένο πρόβλημα επικοινωνίας με ορισμένες αεροπορικές εταιρείες που επηρέασε πολύ μικρό αριθμό ταξιδιωτών» και ότι η εναέρια κυκλοφορία μεταξύ των δύο χωρών είχε επιστρέψει στην «κανονικότητα» μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.

Επίσης την Κυριακή, ο Max Duncan επιβεβαίωσε στον EL PAÍS ότι άλλοι ταξιδιώτες στους οποίους δεν είχε επιτραπεί να περάσει το Σάββατο είχαν πλέον επιτραπεί να πετάξουν, αλλά ότι θα έπρεπε να περιμένει να πιάσει μια μεταγενέστερη πτήση, δεδομένου ότι η δοκιμή PCR του ήταν εκείνη τη στιγμή περισσότερο από 72 ωρών και ως εκ τούτου δεν ισχύουν πλέον.

Την Κυριακή το απόγευμα, μια άλλη δημοσιογράφος, η Ρουθ Έντουαρντς, έγραψε μέσω Twitter ότι η πτήση της British Airways από το Χίθροου προς τη Μάλαγα έφτασε χωρίς περιστατικό, «παρά τις ανησυχίες ότι οι πράσινες κάρτες διαμονής μας ενδέχεται να μην γίνουν αποδεκτές λόγω προβλημάτων που είχαν χθες οι άνθρωποι». Πρόσθεσε: «Φαίνεται πολύ περίεργο να επιστρέφεις όχι ως πολίτης της ΕΕ

Related Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *