• Πε. Ιούλ 22nd, 2021

Ο ισπανικός τουριστικός τομέας κλείνει το χειρότερο έτος του

Byadmin

Ιαν 4, 2021

Η κρίση του coronavirus έχει καταστρέψει τον τουριστικό τομέα στην Ισπανία, δημιουργώντας ένα είδος ηφαιστειακής σχισμής σημαντικών διαστάσεων που εκβάλλει λάβα, καταστρέφοντας σχεδόν τα πάντα στο δρόμο της.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, με τα έσοδα να πέφτουν περισσότερο από 75% και το έτος που τελειώνει με λιγότερους από 20 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, αφήνοντας πίσω τους συλλογικές δαπάνες κάτω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με 83,5 εκατομμύρια το 2019, δαπανώντας σχεδόν 92 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κατάρρευση της ζήτησης είναι άνευ προηγουμένου. Σε αντίθεση με άλλους τομείς, υπάρχει μικρή ανάκαμψη στον τουρισμό, καθώς η κινητικότητα μεταξύ των χωρών εξακολουθεί να είναι στο ελάχιστο. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με επίσημα αρχεία, έχει περάσει μισός αιώνα από τότε που λίγοι ξένοι ταξιδιώτες ήρθαν στην Ισπανία.

Το 1969, για παράδειγμα, περίπου 21,7 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν τη χώρα, ενώ το 1968, υπήρχαν περίπου 19,2 εκατομμύρια. Στην καλύτερη περίπτωση, τα στοιχεία του 2020 θα πέσουν κάπου μεταξύ αυτών των δύο, αν και, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο, η Ισπανία είχε 17,8 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, τον ίδιο αριθμό με το 1967.

Και αυτό δεν είναι το τέλος του. Σύμφωνα με το τουριστικό λόμπι του Exceltur, τα έσοδα που υπολογίζονται από τον τύπο του δορυφορικού λογαριασμού του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (INE), που περιλαμβάνει όλα όσα φέρνει ο τουρισμός στην οικονομία, θα τελειώσουν το έτος περίπου 46 δισεκατομμύρια ευρώ. δηλαδή, περίπου 110 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερο από το 2019 και συγκρίσιμο με το 1995, όταν το INE άρχισε να διατηρεί αρχεία.

Ακόμα και τότε, η σύγκριση είναι παραπλανητική καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό. το γεγονός ότι 46 δισ. ευρώ αξίζει πολύ λιγότερο τώρα από ό, τι πριν από 25 χρόνια.

«Ο τουρισμός της χώρας μας αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση σε ολόκληρη την ιστορία της», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού Reyes Maroto στον EL PAÍS. «Και αυτό συμβαίνει επειδή επηρεάζονται τα δύο στοιχεία που καθορίζουν την ίδια την ουσία του ταξιδιού: την κινητικότητα και την εμπιστοσύνη.»

Ο αντίκτυπος του κοροναϊού ήταν ο ίδιος παντού. Στην πραγματικότητα, οι απώλειες της Ισπανίας είναι σύμφωνες με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για χώρες σε γενικές γραμμές. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του UNWTO, «ο τουρισμός έχει μειωθεί στα επίπεδα του 1990 με τις αφίξεις να πέφτουν περισσότερο από 70%».

Εάν ο τουρισμός επιτύχει μια γρήγορη ανάκαμψη στα προ-πανδημικά επίπεδα, ο αντίκτυπος μπορεί να είναι βραχύβιος αλλά, ως έχει, το μερίδιο του ΑΕΠ θα μειωθεί από 12,4% το 2019 σε λίγο πάνω από 4% φέτος. «Από όλους τους τομείς, η δική μας έχει πληγεί περισσότερο από την ισπανική οικονομία», λέει ο José Luis Zoreda, αντιπρόεδρος του Exceltur.

«Εάν δεν λάβουμε σημαντική οικονομική βοήθεια, χιλιάδες εταιρείες και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν.» Ο παραγωγικός ιστός του κλάδου έχει σταθερά διαλεχθεί από τα μέσα Μαρτίου. Αρχικά, ελπίζαμε ότι ένα μέρος του καλοκαιριού θα μπορούσε να σωθεί.

Όμως, η ανάκαμψη ήταν τόσο μικρή που πολλές επιχειρήσεις έπρεπε να κλείσουν για άλλη μια φορά – αρχικά ως προσωρινό μέτρο αλλά όλο και περισσότερο ως οριστικό.

 

Υπάρχει μια γενική συναίνεση στον τομέα ότι η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει μια σωτήρια γραμμή σε έναν τομέα που κράτησε την οικονομία σε εξέλιξη κατά την τελευταία κρίση. «Είναι καιρός η κυβέρνηση να βοηθήσει τις εταιρείες να επιβιώσουν», λέει ο Oriol Anguera-Torrell, καθηγητής και ερευνητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών στον Τουρισμό στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

«Και πρέπει να γίνεται από περιοχή σε περιοχή, γιατί ο αντίκτυπος ποικίλλει πολύ σε κάθε ένα.»

Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, το μέλλον φαίνεται ζοφερό. Όχι μόνο υπάρχει η αβεβαιότητα που προκαλείται από την πανδημία, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του Brexit, της μείωσης της αγοραστικής δύναμης και, μεταξύ των καλύτερων, μιας σημαντικής αυξημένης τάσης για εξοικονόμηση, τα οποία ισοδυναμούν με καταθλιπτική ζήτηση που θα μπορούσε να πάρει λίγο χρόνο να αναρρώσω.

«Θα υπάρξει μειωμένη κινητικότητα σε μεγάλες αποστάσεις τα επόμενα δύο χρόνια», λέει ο Juan Ignacio Pulido, διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Καινοτομίας Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο του Jaén.

Αυτή η άποψη υποστηρίζεται από τη δεξαμενή σκέψης Funcas. «Αναμένουμε ανάκαμψη 40% το 2021 και 80% το 2022, σύμφωνα με αυτό που βλέπουμε σε άλλες χώρες», δήλωσε ο Raymond Torres, διευθυντής του τμήματος διεθνούς ανάλυσης του ιδρύματος αρκετές εβδομάδες.

«Οι αριθμοί θα συνεχίσουν να είναι πολύ κάτω από ό, τι είναι σε κανονικά χρόνια, αλλά θα υπάρξει μια ισχυρή ανάκαμψη, διότι τώρα είμαστε στο ελάχιστο».

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση είναι κάπως πιο αισιόδοξη και έχει ορίσει ημερομηνία για την επανενεργοποίηση του τομέα, υπό το φως του προγράμματος εμβολιασμού. «Έχουμε τα αξιοθέατα το Πάσχα του 2021», λέει ο Μαρότο.

«Τότε ελπίζουμε να ξεκινήσουμε την ανάκαμψη του τομέα, η οποία θα ξεκινήσει με τον εγχώριο τουρισμό και, σταδιακά, θα ενσωματώσει τουρίστες από μακρινές αγορές ξεκινώντας από τους ευρωπαίους γείτονές μας».

Ο τουριστικός τομέας στις Βαλεαρίδες Νήσους ήταν τυφλός από την πανδημία, καθώς άρχισε να θερμαίνεται για την αναμενόμενη εποχή της προφυλακτήρας. Η συνολική απώλεια εσόδων λόγω του κλειδώματος το Πάσχα δεν ήταν καλό, αν και το σταδιακό άνοιγμα της χώρας τον Μάιο με άλλους τομείς που επανέλαβαν τη δραστηριότητα φαινόταν αιτία για ένα βαθμό αισιοδοξίας.

Στις 15 Ιουνίου, οι πρώτοι διεθνείς τουρίστες έφτασαν στη Μαγιόρκα από τη Γερμανία και ο τομέας άρχισε να κινείται μέσω της αβεβαιότητας, με τα ξενοδοχεία μόνο εν μέρει ανοιχτά.

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, όλα άρχισαν να πάνε στραβά ξανά. Το μεγαλύτερο πλήγμα έγινε από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη δεύτερη μεγαλύτερη ξένη αγορά στις Βαλεαρίδες Νήσους, όταν ανακοίνωσε ότι επιβάλλει καραντίνα σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Ισπανία.

Το μέτρο οδήγησε σε μια πλημμύρα εγκαταστάσεων που έκλεισαν τις πόρτες τους και έφεραν το τέλος της θερινής περιόδου τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον Exceltur, μέχρι το τέλος του 2020, οι Βαλεαρίδες θα είχαν 82% λιγότερη δραστηριότητα από ό, τι συνήθως.

«Δεν υπήρξε καμία βοήθεια από τις αρχές στον τρόπο μείωσης των φόρων για εταιρείες στον τομέα», λέει η María Frontera, πρόεδρος της Ξενοδόχου της Ομοσπονδίας της Μαγιόρκα.

Ο κοροναϊός έχει επίσης καταστρέψει τη νυχτερινή ζωή, έναν από τους βασικούς πόρους της τουριστικής βιομηχανίας στην περιοχή. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε νυχτερινή ζωή από τον Μάρτιο, καθώς τα κλαμπ και τα μπαρ δεν μπόρεσαν να ανοίξουν ακόμη και εν μέρει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η Βαλεαρίνη Ένωση Νυχτερινής Ζωής εκτιμά ότι το 63% των εγκαταστάσεων θα κλείσουν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. «Υπάρχουν σχεδόν 400 εργαζόμενοι σε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση, οι οποίοι συνήθως ζουν με τα καλοκαιρινά τους κέρδη το χειμώνα», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης, Jesús Sánchez, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας μπροστά σε γραφείο εργασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *