• Πε. Ιούλ 22nd, 2021

Βήμα και ερώτηση Grenfell

Byadmin

Ιαν 16, 2021

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε από στελέχη που παρείχαν εύφλεκτη επένδυση στον Πύργο του Γκρένφελ «να ανεβούν στην πλάκα» μετά την άρνησή τους να δώσουν αποδείξεις στη δημόσια έρευνα για την καταστροφή προκάλεσαν θυμό μεταξύ των πτωμένων και των επιζώντων.

Την Κυριακή, ο Stephen Greenhalgh, υπουργός ασφάλειας κτιρίων, κλιμάκωσε τη νομική και διπλωματική διαμάχη σχετικά με τη θέση που έλαβαν τρία σημερινά και πρώην στελέχη στο γαλλικό τμήμα της αμερικανικής εταιρείας Arconic. Τους είπε να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από έναν περίεργο γαλλικό νόμο.

Η Arconic έφτιαξε τα σύνθετα πάνελ αλουμινίου γεμάτα πολυαιθυλένιο που ήταν η κύρια αιτία της εξάπλωσης της φωτιάς, η οποία σκότωσε 72 άτομα. Οι μάρτυρες, με έδρα τη Γαλλία και τη Γερμανία, ζητούνται από την έρευνα να εξηγήσουν το ρόλο τους στην κατασκευή, τη δοκιμή και την εμπορία της επένδυσης, η οποία τώρα απαγορεύεται σε πολυώροφα σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα πρώην στελέχη Claude Wehrle και Peter Froehlich, μαζί με τον Gwenaëlle Derrendinger, τωρινό υπάλληλο, αναφέρουν το σπανίως χρησιμοποιούμενο γαλλικό κατασταλτικό 53 ετών και αρνούνται να παρακολουθήσουν έξι ημέρες διασταυρούμενης εξέτασης που αναμένονται αυτόν τον μήνα. Δύο μάρτυρες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποδείξουν.

Το 2009, ο Wehrle μοιράστηκε με τους συνεργάτες της Arconic εικόνες ενός καύσου πύργου εφοδιασμένου με παρόμοια πάνελ με εκείνα που πούλησε στη Grenfell «για να σας δείξει πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το πολυαιθυλένιο PE όσον αφορά την αρχιτεκτονική» Το 2015, έστειλε email στους συναδέλφους του: «Το PE είναι επικίνδυνο στις προσόψεις και τα πάντα πρέπει να μεταφερθούν σε επείγουσα περίπτωση στη φωτιά»

Ο Greenhalgh μίλησε στο Twitter μετά από ένα αδιέξοδο ενός μηνός στο οποίο οι μάρτυρες αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις της έρευνας για «να κάνουν το σωστό» και αγνόησαν τις προειδοποιήσεις ότι η μη συμμετοχή διατρέχει τον κίνδυνο «δυσμενών συμπερασμάτων και κριτικών».

Η έρευνα επικοινωνεί απευθείας με τη γαλλική κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης για να προσπαθήσει να εμφανιστεί.

Ο Greenhalgh έγραψε στο Twitter: «Ήρθε η ώρα για αυτά τα στελέχη @arconic να ανεβούν στο πιάτο + να εμφανιστούν πριν από την έρευνα #GrenfellTower αντί να κρύβονται πίσω από το γαλλικό καταστατικό αποκλεισμού του 1968″

Τον Νοέμβριο, η έρευνα ανέφερε ότι θα «άδειες καρέκλες» το τρίο αν δεν παρευρεθούν. Θα έδινε στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με τις ενέργειές τους και θα πλαισίωνε τις ερωτήσεις που έπρεπε να απαντήσουν.

Ένας τέταρτος εκτελεστικός Αρκονικός, ο Κλοντ Σμιτ, δήλωσε ότι θα δώσει αποδεικτικά στοιχεία μόνο εάν η έρευνα αποδέχεται «συγκεκριμένους όρους», οι οποίοι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Η έρευνα ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό απαράδεκτες.

Ο Schmidt εξακολουθεί να εργάζεται για το Arconic. Η Grenfell United, η ομάδα επιζώντων και οικογενειών, δήλωσε «δεν υπάρχει κανένας τρόπος που το προσωπικό της Arconic πρέπει να υπαγορεύει όρους σχετικά με το τι τους ζητείται ή όχι.»

Η διαμάχη σχετικά με την εμφάνιση των μαρτύρων είναι βουητή από τον Νοέμβριο, όταν η έρευνα αποκάλυψε δημόσια την άρνησή τους. Ο σύμβουλος της έρευνας, Richard Millett QC, δήλωσε ότι «ούτε ο Arconic ούτε κάποιος από αυτούς τους μάρτυρες έχει παράσχει αποδείξεις ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος δίωξης βάσει του γαλλικού καταστατικού αποκλεισμού». Τον περασμένο μήνα, οι πένθος και οι επιζώντες έκαναν διαδήλωση έξω από τη γαλλική πρεσβεία στο Λονδίνο και η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ισχύει το καταστατικό. Η Arconic Architectural Products (AAP) δήλωσε ότι «συνεχίζει να συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα».

«Τα άτομα που έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν… έχουν λάβει τη συμβουλή ξεχωριστού συμβούλου και ο AAP δεν επηρεάζει αυτές τις αποφάσεις», δήλωσε εκπρόσωπος. «Οι τρεις μάρτυρες που εκπροσωπούνται από τον σύμβουλο της εταιρείας είναι διατεθειμένοι να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της Claude Schmidt.»

Η έρευνα πρόκειται να συνεχιστεί στις 11 Ιανουαρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *