• Πε. Ιούλ 22nd, 2021

Βουδαπέστη Black Lives Matter Artwork Sparks Rightwing Backlash

Byadmin

Ιαν 24, 2021

Θα έχει ύψος μόλις ένα μέτρο και θα εμφανίζεται μόνο για δύο εβδομάδες. Ωστόσο, μια προγραμματισμένη εγκατάσταση τέχνης αφιερωμένη στο θέμα του Black Lives Matter προκαλεί αναστάτωση στη Βουδαπέστη, όπου η δεξιά, εθνικιστική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν στόχευε το κίνημα και όλα όσα εκπροσωπεί.

Η εγκατάσταση κέρδισε έναν πρόσφατο διαγωνισμό για τη δημόσια τέχνη στην ένατη συνοικία της Βουδαπέστης, μια περιοχή στην πλευρά του Pest της πόλης που συνδυάζει δρόμους με μεγάλα κτίρια της εποχής του αιώνα με έργα κοινωνικής στέγασης της κομμουνιστικής εποχής.

«Οι στόχοι του BLM για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας είναι εξίσου σημαντικοί στην Ουγγαρία όπως και οπουδήποτε αλλού», δήλωσε η Krisztina Baranyi, ο ένατος δήμαρχος της περιοχής, επικαλούμενος την αδυσώπητη εκστρατεία της κυβέρνησης Orbán κατά των μεταναστών και των προσφύγων, καθώς και τη συστηματική διάκριση κατά των Ρομά της Ουγγαρίας μειονότητα.

Συνολικά, επτά κομμάτια επιλέχθηκαν για εμφάνιση για περιόδους δύο εβδομάδων την επόμενη άνοιξη σε διαφορετικές τοποθεσίες, αλλά είναι το γλυπτό BLM που έχει δημιουργήσει πρωτοσέλιδα.

Το ζήτημα αντιμετωπίστηκε με ανυπομονησία από κυβερνητικούς αξιωματούχους και τον σταύλο πιστών μέσων της κυβέρνησης. «Το Black Lives Matter είναι βασικά ένα ρατσιστικό κίνημα. Ο ρατσιστής δεν είναι το άτομο που αντιτίθεται σε ένα άγαλμα BLM, αλλά το άτομο που χτίζει ένα », δήλωσε ο επικεφαλής του προσωπικού του Orbán, Gergely Gulyás.

Οι σχολιαστές των φιλοκυβερνητικών τηλεοπτικών συνομιλιών απείλησαν να κατεβάσουν το άγαλμα αν ανεγέρθηκε, και το συνέκριναν με τη δημιουργία μνημείου στον Αδόλφο Χίτλερ. Άλλοι γέλασαν ότι ήταν παράλογο δεδομένου ότι υπάρχουν λίγοι μαύροι στη Βουδαπέστη.

Σχεδόν κανείς δεν κοίταξε τις λεπτομέρειες του έργου. Συγκεκριμένα, η περισσότερη φιλοκυβερνητική κάλυψη αγνόησε ότι το άγαλμα θα είναι μόνο εγκατάσταση δύο εβδομάδων, όχι μόνιμη προσθήκη στην πόλη.

«Όλο αυτό το σκάνδαλο είναι χαρακτηριστικό του τρόπου λειτουργίας των φιλοκυβερνητικών μέσων στην Ουγγαρία. Ο καθένας είναι θυμωμένος για αυτό και κανείς δεν ξέρει τίποτα γι ‘αυτό », είπε ο Baranyi. Μια ανεξάρτητη, ανέλαβε τον έλεγχο της ένατης περιφέρειας στα τέλη του περασμένου έτους, σε δημοτικές εκλογές που έπληξαν το μονοπώλιο του κόμματος Fidesz του Ορμπάν καθώς η Βουδαπέστη και οι περισσότερες από τις περιφέρειές της κέρδισαν η αντιπολίτευση.

Πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές το 2022, η κυβέρνηση πιέζει σκληρά τα εξαιρετικά συντηρητικά της διαπιστευτήρια. Ακόμη και σε μια πανδημική χρονιά, η κυβέρνηση έχει απασχοληθεί με τη θέσπιση νομοθεσίας για να προωθήσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος πρωταθλητής της Ευρώπης των δεξιών «παραδοσιακών αξιών» της Ευρώπης και να πολεμήσει ενάντια σε αυτό που ο Ορμπάν αναφέρεται ως «ελεύθεροι φιλελεύθεροι».

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση τροποποίησε το σύνταγμα για να διευκρινίσει ότι σε μια οικογένεια, «η μητέρα είναι γυναίκα και ο πατέρας είναι άνδρας», και κατέστησε σαφές ότι μόνο ετεροφυλόφιλα ζευγάρια μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά. Ο υπουργός οικογενειών, Katalin Novák, κυκλοφόρησε ένα βίντεο που έλεγε στις γυναίκες ότι «δεν πρέπει να ανταγωνίζονται με τους άνδρες» ή να περιμένουν να κερδίσουν το ίδιο χρηματικό ποσό. Τον Μάιο, η Ουγγαρία τερμάτισε τη νόμιμη αναγνώριση των αλλαγών φύλου για τα άτομα trans.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε επίσης πρόσφατα μια διαφημιστική εκστρατεία με το σύνθημα «Όλες οι ζωές έχουν σημασία» στα Ουγγρικά. Φαινομενικά, σχετίζεται με την καταπολέμηση του κοροναϊού, αλλά φαίνεται πιθανό η απόφαση να το χρησιμοποιήσει ήταν ένα νεύμα στον πολιτικό πόλεμο που η κυβέρνηση πιστεύει ότι πολεμά, ειδικά καθώς ο Orbán δημοσίευσε ένα βίντεο με την αγγλική γλώσσα του σλόγκαν στο Instagram του λογαριασμός.

Ο Péter Szalay, ο γλύπτης πίσω από το έργο BLM, είπε ότι μετά την είδηση ​​που έσπασε, έλαβε ένα απειλητικό email από μια γνωστή ακροδεξιά φιγούρα, υποσχόμενος ότι θα «τιμωρηθεί» εάν προχωρήσει η εγκατάσταση.

Το γλυπτό, το οποίο θα φτιαχτεί σε 12 κομμάτια χρησιμοποιώντας έναν εκτυπωτή 3D και θα συγκεντρωθεί χρησιμοποιώντας μαγνήτες, είναι μια «παραφράση του αγάλματος της ελευθερίας», δήλωσε ο Szalay. Η φιγούρα γονατίζει, σηκώνοντας το δεξί της χέρι σε μια γροθιά, και κρατά ένα tablet με την επιγραφή «Black Lives Matter». Υπάρχει επίσης ένα θέμα LGBT-rights για την εγκατάσταση, με χρώματα ουράνιου τόξου που χρησιμοποιούνται για να φωτίζουν το μνημείο.

Ο Szalay είπε ότι παρά την κυβερνητική αντίδραση, το έργο δεν προοριζόταν ως ένδειξη υποστήριξης ή αλληλεγγύης προς το κίνημα BLM. «Δεν δηλώνεται στο πλάι ή κατά του BLM. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό σκοπό μου, ταλαντεύεται αναπόφευκτα μεταξύ των δύο αναγνώσεων », είπε.

Ο διαγωνισμός τέχνης διοργανώθηκε από τον αναπληρωτή του Baranyi, Suzi Dada, από το σατιρικό πάρτι με δύο ουρές σκυλιών. Είπε ότι ήθελε να ξαναρχίσει μια παράδοση της δημόσιας τέχνης, κάτι για το οποίο η σημερινή κυβέρνηση έχει λίγο χρόνο. «Για τον Fidesz, η πολιτική του πολιτισμού έχει να κάνει με την ιστορική μνήμη και τα μνημεία, επανασχετίζοντας τον ρόλο της Ουγγαρίας στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μας ζωγραφίζει ως θύματα», είπε.

Κατά τη χρονιά που ανέλαβε τα καθήκοντά της, η Baranyi είπε ότι ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν νέες πολιτικές, λόγω τόσο της πανδημίας του ιού κορωνών όσο και της συμπίεσης χρηματοδότησης από την κυβέρνηση που εκτιμά ότι έχει αποκόψει περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της περιοχής. Στα μέσα Δεκεμβρίου, κατακλύστηκε από ένα νέο σκάνδαλο όταν διέρρευσε μια ηχογράφηση της χρησιμοποιώντας αντισημιτική γλώσσα. Ισχυρίστηκε ότι είχε ληφθεί εκτός πλαισίου και είπε ότι σκοπεύει να μηνύσει τη δημόσια τηλεόραση.

Όσον αφορά την εγκατάσταση BLM, η Baranyi είπε ότι συνειδητοποίησε ότι η κυβερνητική εκστρατεία λειτούργησε καλά όταν μπήκε σε ταξί τις τελευταίες ημέρες. Ο οδηγός, αγνοώντας την ταυτότητα του επιβάτη του, ξεκίνησε μια μακρά και καταχρηστική φωνή για τον Baranyi, λέγοντας ότι είχε ακούσει ότι ήθελε να χτίσει ένα μνημείο για τους ομοφυλόφιλους μαύρους.

«Προσπάθησα να του εξηγήσω την πραγματική ιστορία, και το εκπληκτικό ήταν ότι δεν θα με πίστευε, παρόλο που εξήγησα ότι ήξερα όλα γι ‘αυτό. Είπε ότι ήξερε ότι είχε δίκιο επειδή το είχε διαβάσει στην εφημερίδα », είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *