• Κυ. Ιούλ 18th, 2021

Portugal Records Surge In Racist Violence As Far Right Rises

Byadmin

Φεβ 1, 2021

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Mamadou Ba, επικεφαλής μιας αντιρατσιστικής οργάνωσης στη Λισαβόνα, έλαβε μια επιστολή. «Στόχος μας είναι να σκοτώνουμε κάθε ξένο και αντιφασιστικό – και είστε μεταξύ των στόχων μας», ανέφερε. Μερικές εβδομάδες αργότερα, ακολούθησε ένα μήνυμα που του έλεγε να φύγει από την Πορτογαλία ή να αφήσει την οικογένειά του να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Αυτό το μήνυμα συνοδεύτηκε από ένα περίβλημα από σφαίρες.

Η εμπειρία του Ba είναι ένα από τα αυξανόμενα ρατσιστικά περιστατικά που διαπράχθηκαν σε ολόκληρη την Πορτογαλία, τα οποία οδήγησαν το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Ρατσισμού (ENAR) να ζητήσει «επείγουσα θεσμική απάντηση».

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, μια μαύρη γυναίκα και η κόρη της δέχτηκαν επίθεση επειδή δεν είχαν εισιτήριο λεωφορείου. Τον Φεβρουάριο, δύο γυναίκες από τη Βραζιλία δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία έξω από ένα κλαμπ του Πράσινου Ακρωτηρίου και τον ίδιο μήνα, ο ποδοσφαιριστής του Πόρτο Moussa Marega, γεννημένος στο Μάλι, εγκατέλειψε ένα παιχνίδι αφού οι οπαδοί φώναζαν φυλετικές πληγές.

Η χειρότερη επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου τον Ιούλιο, όταν ένας μαύρος ηθοποιός, ο Μπρούνο Καντέ, δολοφονήθηκε αφού ένας άντρας τον πυροβόλησε τέσσερις φορές σε αυτό που το ENAR περιέγραψε ως «ένα έγκλημα με ρατσιστικά κίνητρα».

«Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε μια πολύ ανησυχητική αύξηση των ακροδεξιών ρατσιστικών επιθέσεων στην Πορτογαλία, επιβεβαιώνοντας ότι τα μηνύματα μίσους τροφοδοτούν πιο επιθετικές τακτικές που στοχεύουν τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από φυλετικές μειονότητες», ανέφερε η οργάνωση.

Ο Μπα, ο οποίος είναι επικεφαλής της ΜΚΟ SOS Racismo, συμφώνησε: «Υπήρξε μια προφανής κλιμάκωση της βίας – ένα σαφές αποτέλεσμα της ανάπτυξης της ακροδεξιάς τρομοκρατίας στην Πορτογαλία τα τελευταία χρόνια».

Πέρυσι, η πορτογαλική επιτροπή για την ισότητα και κατά των διακρίσεων έλαβε 436 καταγγελίες σχετικά με περιπτώσεις ρατσισμού, αύξηση 26% το 2018.

Το ENAR εντοπίζει την άνοδο στις γενικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, όταν η Πορτογαλία – όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Ισπανίας – είδε την επανεμφάνιση της ακροδεξιάς. Στην περίπτωση της Ισπανίας ήταν ο Vox. στην Πορτογαλία, ήταν το κόμμα Chega (Enough), του οποίου ο αρχηγός, André Ventura, κέρδισε μια θέση στο κοινοβούλιο.

Έκτοτε, σύμφωνα με το ENAR, «ακτιβιστές ακροδεξιών έχουν ενθαρρυνθεί να διαπράξουν εγκλήματα με φυλετικά κίνητρα εναντίον ανθρώπων χρώματος στην Πορτογαλία».

Ο Βεντούρα, που είναι γνωστό ότι έχει δεσμούς με άλλες ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες, έχει διορίσει πρώην μέλη νεοναζιστικών ομάδων σε ηγετικές θέσεις στο κόμμα του – αν και αργότερα ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει το υπόβαθρό τους. Αποκάλεσε επίσης μια γυναίκα πολιτική που τρέχει εναντίον του «υποψήφια τσιγγάνων» και υπερασπίστηκε τη «δραστική μείωση» των μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Ευρώπη.

Ο André Ventura με πανό που γράφει «Η Πορτογαλία δεν είναι ρατσιστική»
FacebookTwitterPinterest
Ο αρχηγός του κόμματος της ακροδεξιάς Τσέγκα της Πορτογαλίας André Ventura κρατά ένα πανό με την ένδειξη «Η Πορτογαλία δεν είναι ρατσιστική» κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Λισαβόνα. Φωτογραφία: Patrícia de Melo Moreira / AFP / Getty
«Η Βεντούρα μεγαλώνει γιατί λέει δημόσια τι πολλοί Πορτογάλοι σκέφτονται ιδιωτικά αλλά δεν λένε», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Αντόνιο Κόστα Πίντο. Προσθέτει ότι, ενώ το πορτογαλικό εκλογικό σύστημα σήμαινε ότι ο Ventura θα μπορούσε να πάρει θέση με μόλις 1,29% των ψήφων, «δίνει φωνή σε πολλούς ανθρώπους».

Ο Κόστα Πίντο σημείωσε ότι η πολιτική ατζέντα του Βεντούρα είναι παρόμοια με εκείνη πολλών άλλων ακροδεξιών ηγετών σε ολόκληρο τον κόσμο – κυρίως στα κιγκλιδώματά του ενάντια στις «τυπικές πολιτικές ελίτ και τη διαφθορά».

Το πρόγραμμα της Ventura επικεντρώνεται επίσης πολύ στην καταπολέμηση του εγκλήματος – «συνήθως προσωποποιείται από Ρομά ή Αφρο-Πορτογάλους [ανθρώπους]» – λέει η Costa Pinto.

Ωστόσο, παρά τη σκληρή συζήτηση, που θυμίζει τη ρητορική που ανέπτυξε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Τζάιρ Μπολσονάρο, κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι το έγκλημα στην Πορτογαλία έχει πράγματι μειωθεί σταθερά κατά 20% τα τελευταία 12 χρόνια.

Η Τσέγκα δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, αλλά ο Μπα αναφέρει ότι η έλευση του κόμματος έχει ήδη αντίκτυπο. «Πάντα είπαμε ότι υπήρχαν πάντα πολλοί ακροδεξιά υποστηρικτές στην Πορτογαλία, αλλά δεν υπήρχε ακροδεξιά ηγέτης», δήλωσε ο Ba. «Τώρα ο André Ventura έχει γίνει θεσμικό μεγάφωνο ρατσισμού στο κοινοβούλιο».

Το κίνημα Black Lives Matter προσπαθεί επί του παρόντος να ξεκινήσει μια συζήτηση για τον ρατσισμό στην Πορτογαλία – ένα ζήτημα που δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας που ακολούθησε την Επανάσταση του Γαρύφαλλου το 1974 – και η Ventura ηγείται της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα φέτος, η μαύρη κοινότητα στην Πορτογαλία οργάνωσε αυτό που ήταν, σύμφωνα με τον Μπα, το μεγαλύτερο αντιρατσιστικό ράλι που έχει δει ποτέ στη χώρα. Ο ηγέτης της Τσέγκα απάντησε με μια αντίθετη διαμαρτυρία στην οποία τον είδε να κάνει χαιρετισμό των Ναζί κρατώντας ένα πανό, «Η Πορτογαλία δεν είναι ρατσιστική»

Όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να αφαιρέσουν μερικά αγάλματα αποικιακών μορφών, πραγματοποιήθηκε παρέλαση «Ku Klux Klan» έξω από την ΜΚΟ του Ba, η οποία ήταν γκράφιτι με σβάστικες και ρατσιστικές πληγές. Οι απειλές θανάτου στάλθηκαν σε ακτιβιστές όπως ο Μπα – αλλά και σε αρκετούς ακαδημαϊκούς και βουλευτές.

«Ποτέ δεν φαντάστηκα αυτή τη βία», δήλωσε η Joacine Katar Moreira, μία από τις τρεις μαύρες γυναίκες βουλευτές που εκλέχθηκαν στο κοινοβούλιο πριν από σχεδόν ένα χρόνο. «Νομίζω ότι αν κάποιος μου είχε πει ότι θα ήταν έτσι, δεν θα είχα υποβληθεί ποτέ για το γραφείο.»

Η βουλευτής, που γεννήθηκε στη Γουινέα-Μπισάου και έχει τραύλισμα, υπήρξε στόχος παρενόχλησης και γελοιοποίησης από την εκλογή της, συμπεριλαμβανομένης της Ventura, η οποία της είπε να «επιστρέψει στη χώρα της» όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της.

«Βλέπουμε την αρχή της ομαλοποίησης της ρατσιστικής ρητορικής μίσους. Υπάρχει μια ομαλοποίηση των ρατσιστικών επιθέσεων και υπάρχει ακόμη και μια πολιτική-θεσμική νομιμοποίηση [αυτών των συμπεριφορών] », δήλωσε η Katar Moreira.

«Μπήκα στο κοινοβούλιο ταυτόχρονα ως αντιδημοκρατικός βουλευτής και ο στόχος των επιθέσεων σε εθνικό επίπεδο για αρκετούς μήνες δεν ήταν ο φασιστής, αντιδημοκρατικός βουλευτής. Ήταν η μαύρη, γυναίκα βουλευτής με ταπεινή αρχή. »

Παρά τον αυξανόμενο αριθμό καταγγελιών για διακρίσεις, σχεδόν καμία δεν κατέληξε σε καταδίκη. Μεταξύ 2014 και 2018, ο αριθμός των καταδικαστικών αποφάσεων για «εγκλήματα διακρίσεων και υποκίνησης μίσους και βίας… είναι μικρότερος από 3», σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας που παρέχονται στον Guardian.

Ο ENAR σημείωσε ότι «η έλλειψη θεσμικής αντίδρασης επιβεβαιώνει μόνο την ιστορική αίσθηση ατιμωρησίας για τους δράστες ρατσιστικής βίας και αρνείται την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του ρατσισμού στην Πορτογαλία».

Η Katar Moreira είπε ότι υπήρχε μια «τεράστια αντίσταση» στο να μιλάμε για ρατσισμό στην Πορτογαλία επειδή οι άνθρωποι «προσβάλλονται πραγματικά όταν λέμε ότι είμαστε σε μια δομικά ρατσιστική κοινωνία. Νομίζουν ότι τους προσβάλλουμε μεμονωμένα. »

Ο Μπα το ονόμασε «κατάσταση άρνησης» και υποστήριξε ότι οι ισχύοντες νόμοι ήταν ανεπαρκείς για την αποτελεσματική καταπολέμηση των διακρίσεων.

«Υπάρχει ένα είδος λήθαργου», είπε. «Αλλάζουμε τους νόμους για να τους κάνουμε πιο αποτελεσματικούς, ή θα έχουμε πρόβλημα γιατί η ευκολία με την οποία ο André Ventura κατάφερε να αρπάξει το πιο άθλιο και ασαφές συναίσθημα του παλαιού καθεστώτος θα μπορούσε πραγματικά να είναι η βενζίνη που τροφοδοτεί την ανάπτυξη του ακραία δεξιά. «

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *