• Πε. Ιούλ 22nd, 2021

Has Industrial Farming Contributed To Ireland’s Water Crisis

Byadmin

Φεβ 5, 2021

Όταν ο Barry Curtin ήταν νεαρό αγόρι, θα ποδηλατούσε μόνος του κατά μήκος του ποταμού Νύφη αναζητώντας μια μαλακή ποώδη πέτρα στην οποία θα καθίσει και θα ψαρεύει.

Ο ποταμός είναι παραπόταμος του Blackwater, ο οποίος διασχίζει Cork, Kerry και Waterford, και έχει μια ιερή σημασία: το όνομά του προέρχεται από τον Brigid, την ειδωλολατρική θεά του νερού. «Ήταν ένα εξαιρετικά διαφορετικό μέρος», λέει ο Curtin. «Η καθαριότητα του νερού, οι νταμιές, οι κουτάλες – ήταν γεμάτη ζωή».

Αλλά ο Κέρτιν, συνταξιούχος δάσκαλος, δεν έχει αλιεύσει το ποτάμι εδώ και χρόνια. Είναι τρομαγμένος στην έκταση της ρύπανσης των υδάτων, η οποία λέει ότι έχει σκοτώσει την πλούσια ποικιλία των υδρόβιων ζωών. «Αν σταθείς στο Fermoy και κοιτάξεις το Blackwater σε χαμηλή στάθμη νερού, μπορείς να δεις το λάσπη. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό – έχουμε ξεπεράσει ένα κατώφλι. Είναι κορεσμένο με ρύπανση. »

Είναι μια άθλια οικεία ιστορία, επειδή η Ιρλανδία αντιμετωπίζει κρίση ρύπανσης των υδάτων. Η έλλειψη επενδύσεων στη διαχείριση λυμάτων είναι μέρος της ιστορίας: οι μισοί σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων δεν πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα της ΕΕ, ενώ τα ακατέργαστα λύματα από 77.000 άτομα σε όλη την Ιρλανδία ρέουν καθημερινά στο περιβάλλον. Η απορροή θρεπτικών ουσιών από φυτείες ερυθρελάτης sitka έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο.

Οι ποταμοί μολύνονται όλο και περισσότερο με φώσφορο και άζωτο, και οι επιστήμονες λένε ότι παρακολουθεί την αύξηση του αριθμού των αγελάδων και της χρήσης λιπασμάτων, ειδικά στις περιοχές με μεγαλύτερη ένταση στη νότια και νοτιοανατολική Ιρλανδία. Στα τέλη του περασμένου έτους, στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος έδειξαν ότι ο αριθμός των παρθένων ποταμών έχει μειωθεί από 575 τη δεκαετία του 1980 σε χαμηλό όλων των εποχών μόλις 20 σήμερα.

Η λεκάνη απορροής Blackwater ενσωματώνει το πρόβλημα. Ακριβώς στην καρδιά της γαλακτοκομικής χώρας, αυτή είναι μια περιοχή που γνώρισε αύξηση της παραγωγής γάλακτος, λόγω της πολιτικής εντατικοποίησης της ιρλανδικής κυβέρνησης από την κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος της ΕΕ.

Οι παγκόσμιες γαλακτοκομικές εταιρείες έχουν κάνει τεράστια κέρδη από αυτήν την επέκταση, αλλά ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον ταχύ αντίκτυπο που έχει στην ποιότητα του νερού.

«Έχω τεράστια συμπάθεια και θαυμασμό για τους αγρότες, ειδικά εκείνους με μικρές εκμεταλλεύσεις, που προσπαθούν το καλύτερο που μπορούν. Ωστόσο, μια πολιτική εντατικοποίησης που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση δεν είναι ο τρόπος προστασίας και αποκατάστασης της ποιότητας των υδάτων », λέει ο Ken Irvine, καθηγητής υδάτινων οικοσυστημάτων στο Ινστιτούτο του Ντελφτ στις Κάτω Χώρες, ο οποίος έχει περάσει δεκαετίες μελετώντας την ποιότητα του νερού στην Ιρλανδία.

«Εφόσον λέμε:« σε σύγκριση με άλλες χώρες είμαστε κάπως καλύτεροι », δεν επιλύουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα, και ειλικρινά χάνει το νόημα.»

Η Ιρλανδία διαλύθηκε όταν ξεκίνησε το τεράστιο σχέδιο εντατικοποίησης υπό την ηγεσία της κυβέρνησης – Food Harvest 2020 -. Μια σειρά τραπεζικών σκανδάλων και χαλαρής ρύθμισης είχε καταστρέψει την οικονομία.

Την ίδια βροχερή μέρα τον Ιούλιο του 2010 που η πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας υποβαθμίστηκε από τη Moody’s, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι βρήκε διέξοδο για την κακοποιημένη οικονομία: η Ιρλανδία θα γίνει παγκόσμιος παράγοντας στην παραγωγή τροφίμων. Ζητήθηκαν ισχυρά στοιχεία από τη γεωργική βιομηχανία να εκπονήσουν ένα σχέδιο επέκτασης, και εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος θα το χρηματοδοτούσαν.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, η παραγωγή γάλακτος θα αυξηθεί κατά 50% και υποσχέθηκαν χιλιάδες νέες αγροτικές θέσεις εργασίας. Οι αγρότες κλήθηκαν να επεκτείνουν το μέγεθος των κοπαδιών τους και να σπείρουν τα χωράφια τους με μονοκαλλιέργεια σίκαλης ως τροφή χαμηλού κόστους για τις αγελάδες τους.

Ήρθε με μια υπόσχεση ότι το περιβάλλον θα εκτιμηθεί και θα γίνει σεβαστό. Ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός Saoirse Ronan βρισκόταν στο προσκήνιο για μια εντυπωσιακή διαφήμιση σχετικά με τη βιωσιμότητα και τα πράσινα διαπιστευτήρια της Ιρλανδίας. Αλλά αυτό που εμφανίστηκε μια δεκαετία αργότερα είναι μια πιο ανησυχητική πραγματικότητα.

«Το περιβάλλον δεν αντιμετωπίστηκε πολύ σοβαρά», λέει ο οικολόγος Alan Lauder, ο οποίος ήταν ο μόνος περιβαλλοντολόγος στην επιτροπή των 30 ατόμων που επινόησε το σχέδιο. «Υπήρχε μια ευκαιρία να κάνουμε πράγματα με έναν πιο βιώσιμο τρόπο για τους αγρότες – όπου η γεωργία και η φύση θα μπορούσαν να συμβαδίζουν για να προσφέρουν πραγματικά δημόσια οφέλη για τα δημόσια χρήματα. Είναι σαφές ότι δεν έχει παραδοθεί για το ιρλανδικό περιβάλλον. »

Στο Courtmacsherry, ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό στο Co Cork, η εμφάνιση παλίρροιας εμπλουτισμένων με πράσινα φύκια με μυρωδιές συνδέεται στενά με την εντατική επέκταση γαλακτοκομικών προϊόντων στην περιοχή, σύμφωνα με επιστήμονες στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, Galway.

«Τα κοπάδια γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν αυξηθεί σημαντικά», λέει ένας από τους επιστήμονες, ο Liam Morrison. «Γνωρίζουμε ότι το Courtmacsherry είναι μια από τις πιο εντατικά εκτρεφόμενες περιοχές της χώρας. Μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα αζώτου και φωσφόρου στο νερό και να δούμε ότι η εντατική γεωργία συμβάλλει σημαντικά στην άνθηση των φυκών στις εκβολές. »

Ο Μόρισον λέει ότι τα ίδια μοτίβα παρατηρούνται στην κοντινή εκβολή του Blackwater. «Πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να διατηρήσουμε τα θρεπτικά συστατικά έξω από το νερό για να επιτύχουμε μια καλή ισορροπία μεταξύ των αγρονομικών και περιβαλλοντικών κερδών».

Από το 2010, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αζώτου και αμμωνίας από τη γεωργία έχουν αυξηθεί. Ο αριθμός των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής αυξήθηκε κατά 400.000 τα τελευταία πέντε χρόνια – ο Κορκ έχει τον υψηλότερο αριθμό στη χώρα – σε 1,5 εκατομμύρια.

«Ο αριθμός των ζώων είναι πάρα πολύ μεγάλος», λέει ο Dan Ryan, ένας επιστήμονας βοοειδών και γαλακτοκομικών που εργάστηκε για χρόνια στην Teagasc, την κρατική υπηρεσία για την έρευνα στον τομέα των γεωργικών τροφίμων. «Τελικά επηρεάζει την ποιότητα του νερού. Είναι σοκαριστικό. »

Ο Ryan λέει ότι η περιβαλλοντική τιμή που καταβάλλεται για την επέκταση των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν είναι αποδεκτή. «Έχουμε οδηγήσει ένα σύστημα που θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον. Στη χερσόνησο Dingle στη νοτιοδυτική ακτή, εξαφανίζονται μικρότεροι αγρότες. Η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων μεγάλης κλίμακας ωθείται – η οποία ωθεί μεμονωμένες μικρές γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις σε μια κλίμακα που θα τα εξαλείψει. »

Η θρεπτική ρύπανση δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Τον περασμένο μήνα, επιστήμονες από το Trinity College Dublin ανέφεραν ότι για πρώτη φορά εντοπίστηκαν κτηνιατρικά φάρμακα, κυρίως από εντατική εκτροφή πουλερικών.

Τα φάρμακα – κυρίως τα αντιβιοτικά – προστίθενται στην τροφή κοτόπουλου ως τρόπος αντιμετώπισης μιας επώδυνης παρασιτικής νόσου των εντέρων. Δεδομένου ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο της παροχής πόσιμου νερού της Ιρλανδίας προέρχεται από υπόγεια ύδατα (ο αριθμός αυτός φτάνει το 75% σε ολόκληρη την ΕΕ), υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντιμικροβιακή αντοχή και να δημιουργήσει χρόνιους τοξικούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Πολλοί μεμονωμένοι αγρότες προσπαθούν να απομακρυνθούν από το ακραίο μοντέλο εντατικοποίησης, για να ανακτήσουν τον έλεγχο του τρόπου που θέλουν να καλλιεργήσουν. Ο Donal Sheehan, ένας γαλακτοπαραγωγός που ζει στην κοιλάδα του River Bride στο βόρειο Κορκ, πιστεύει ότι ο δρόμος προς τα εμπρός για τις μελλοντικές γενιές είναι να ακολουθήσει μια οικολογική προσέγγιση στη γεωργία.

Το 2018, δημιούργησε ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ που συγκέντρωσε εντατικούς αγρότες πεδινών στην λεκάνη απορροής του. Έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούν για να αποκαταστήσουν τη ζωή πίσω στη γη τους και στο ποτάμι, διατηρώντας παράλληλα τα κέρδη τους. Είναι ένα δελεαστικό παράδειγμα εναλλακτικού μέλλοντος για τους αγρότες.

Το να κάνεις την Teagasc να αποχωρήσει από την ώθηση χημικών λιπασμάτων είναι ένα πρώτο βήμα. «Πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση τεχνητού αζώτου», λέει. «Αυτό θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα του νερού.»

Χάρη στο έργο αυτών των αγροτών, ο Curtin μπορεί να δει ακόμη τη ζωή της Νύφης και του Blackwater. Μέχρι τότε, ταξιδεύει τακτικά στις λίμνες στα δυτικά της Ιρλανδίας για να πάρει το υδάτινο στίγμα του.

«Είναι ευχάριστο στο Connemara», λέει. «Μου θυμίζει πώς ήταν το περιβάλλον μας στο Κορκ κατά τη δεκαετία του 1960. Όλοι οι δείκτες της ζωής είναι ακόμα εκεί. «

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *