• Τρ. Ιούλ 20th, 2021

Η εσωτερική ιστορία της Γερμανίας Μεγαλύτερο ταμπλόιντ

Byadmin

Φεβ 9, 2021

Θα ήταν ιδανικό αν μπορούσατε να χτυπήσετε ένα ελάφι », είπε ο Julian Reichelt, αρχισυντάκτης του μεγαλύτερου ταμπλόιντ της Ευρώπης, Bild Zeitung, στον οδηγό του. «Οι αναγνώστες Guardian θα μπορούσαν να κάνουν με λίγο περισσότερο χρώμα.» Είχαμε φτάσει την ταχύτητα διαφυγής από το Ντίσελντορφ με πάγο.

Η Mercedes S-Class κλειδώθηκε στη θέση της σαν ένα αμαξάκι στο Autobahn. Κάθισα το όπλο με την ποικιλία αθλητικών εργαλείων του Ράιχελτ, ένα ραβδί χόκεϊ ανάμεσα στα πόδια μου. «Είμαστε τυχεροί στον οδηγό μας σήμερα», είπε ο Ράιχελτ. «Την τελευταία φορά χτυπήσαμε έναν αγριόχοιρο και ο κάπρος και το αυτοκίνητο πέταξε».

Ταξιδεύαμε με τον Ράιχελτ σε μία από τις εκδρομές του σε όλη τη Γερμανία. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει κλείσει ραντεβού μία φορά το μήνα για να επικοινωνήσει με ομάδες 1,3 εκατομμυρίων αναγνωστών του Bild. «Πρέπει να νιώσεις τα συναισθήματά τους», μου είπε από το πίσω κάθισμα. «Πρέπει να ακούσεις τις καρδιές τους.»

Ο Ράιχελτ, ο οποίος είναι 40 ετών, έκανε το όνομά του ως δημοσιογράφος πολέμου στη Συρία, αλλά σήμερα περιορίζει το μεγαλύτερο μέρος του θάρρους της μάχης στο Twitter, όπου απολαμβάνει να βελτιώνει το γερμανικό πολιτικό κατεστημένο και να μπαίνει σε αριστερά ηχώ. Προσωπικά, ο Ράιχελτ αποπνέει μια δυσφορία, σαν πιλότος μαχητών που κατάφερε να λανσάρει σαμπάνια στο πιλοτήριο.

Τα μάτια του μετράνε ανήσυχα τον κόσμο γύρω του, ρολόι ποιος πρέπει να αποφύγει και ποιος πρέπει να προσελκύσει. Στο τηλέφωνό του, δίνει εντολές σε υποεπιβλεπόμενους, βοηθούς και το συγκρότημα νεαρών αρσενικών μαθητών που στέλνει σε όλο τον κόσμο για να συλλέξει ιστορίες. «Ο κορυφαίος λαϊκιστής στη δυτική Γερμανία», τον περιγράφει ο Albrecht von Lucke, εκδότης του διάσημου αριστερά-φιλελεύθερου μηνιαίου Blätter.

Διατίθεται σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, περίπτερα, εργοστάσια, πορτογαλικά παραθαλάσσια θέρετρα, online και οπουδήποτε αλλού οι Γερμανοί αγοράζουν πράγματα, οι καταλήψεις Bild Zeitung σαν έναν μεγάλο φρύνο στη γερμανική ζωή. Το Bild, το οποίο ήταν εν μέρει μοντελοποιημένο στον Daily Mirror, είναι η μεγαλύτερη δημοσίευση δημοσιογραφικού χαρτιού στον κόσμο που χρησιμοποιεί ρωμαϊκούς χαρακτήρες.

Σε αντίθεση με το κοντινότερο ανάλογό του στη Βρετανία, το Daily Mail, δεν έχει πραγματικούς εθνικούς ανταγωνιστές. Είκοσι περιφερειακές εκδόσεις διαπερνούν κάθε πόρο της χώρας. Κάθε μήνα, ο ιστότοπός του προσελκύει περίπου 25 εκατομμύρια αναγνώστες. Το Bild είναι το βραβείο θωρηκτό του Axel Springer, της γερμανικής εταιρείας που ιδρύθηκε το 1945 από τον δεξιό εκδότη του ίδιου ονόματος.

Σήμερα, η Axel Springer είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εκδόσεων πολυμέσων στην Ευρώπη και εκτιμάται σε περίπου 7 δισ. Ευρώ. Πέρυσι, η αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών μετοχών KKR απέκτησε μερίδιο 44% στην εταιρεία.

Για δεκαετίες, ο Bild ήταν αντικείμενο περιφρόνησης για κάθε αυτοσεβασμό της Δυτικής Γερμανίας με σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό. Σε μια πολιτική κουλτούρα πιο κονφορμιστική και διακοσμητική από τους περισσότερους από τους δυτικούς συνομηλίκους της, ο Bild λειτούργησε σαν το Las Vegas strip, συγκεντρώνοντας όλη τη γνησιότητα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας σε ένα μέρος.

Επτά ημέρες την εβδομάδα, η Bild άντλησε μάντρα ελεύθερης αγοράς, μαζί με διαφημίσεις για ελαστικά αυτοκινήτου και φτερούγες κοτόπουλου, στις δύσκολες αρτηρίες της Δυτικής Γερμανίας του ψυχρού πολέμου. Ο Bild αποκήρυξε μακριά μαλλιά στους άντρες και το γάμο των κορυφαίων μοντέλων του με ξένους. Συγκεντρώθηκε ενώπιον του απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής, της ελληνικής δικτατορίας, των βαυαρικών σεντάν και των αμερικανικών πυραύλων.

Πάνω απ ‘όλα, ο Bild αφιερώθηκε στην καταστροφή της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας, και πολεμούσε μια μακρά μάχη ενάντια σε αυτό που θεωρούσε ως εχθρικοί συνεργάτες στο αριστερό φοιτητικό κίνημα στο σπίτι.

Αυτό ήταν το ανάστημα του Bild στη Δυτική Γερμανία που το 1965, μετά την καθημερινή αύξηση της τιμής από 10 σε 15 pfennigs, ο Axel Springer, ο οποίος αναφέρθηκε στον Bild ως «σκύλος του σε μια αλυσίδα», πρότεινε στον καγκελάριο Λούντβιχ Έρχαρτ να εισαγάγει το κράτος ένα ειδικό κέρμα 15 pfennig για να διευκολύνεται η αγορά του χαρτιού.

Εν τω μεταξύ, το Stasi της Ανατολικής Γερμανίας εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το Bild ως εργαλείο κρατικής προπαγάνδας που δημιούργησε το δικό του – ευφάνταστα με τίτλο – NEUE Bild Zeitung, το οποίο πωλήθηκε στα σύνορα με τη Δυτική Γερμανία, όπου απέτυχε να απογαλακτίσει τους εχθρούς της τάξης από το πρωτότυπο .

Σήμερα ο Bild είναι παράδοξα λιγότερο επιρροή από ό, τι στη δεκαετία του ’60, αλλά πιο πολιτικά σημαντικός. «Το διάβασα πρώτα το πρωί, διότι είναι ο καθοριστής της ημερήσιας διάταξης», λέει ο Josef Joffe, ο εκδότης-εκδότης της φιλελεύθερης εβδομαδιαίας, Die Zeit. «Το Politicos στο Βερολίνο μάλλον το διάβαζε και το πρωί».

Η εφημερίδα έχει στενή σχέση με τη γερμανική πολιτική ελίτ. Ο πρώην Γερμανός καγκελάριος, Helmut Kohl, ήταν ένας από τους καλύτερους άντρες στο γάμο του πρώην συντάκτη Bild, Kai Diekmann, και το 2008, ο Diekmann έπαιξε τον ίδιο ρόλο για τον Kohl στο γάμο του.

«Ο Kohl κυβερνά με τον Bild», έγραψε ο βραβευμένος με Νόμπελ Heinrich Böll και ο διάδοχος του Kohl ως καγκελάριος, Gerhard Schröder, επιβεβαίωσε την πρακτική: «Για να κυβερνήσω χρειάζομαι τον Bild, την έκδοση Bild Sunday και την τηλεόραση», είπε κάποτε.

Η στενή σχέση του Bild με μερικές από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της Γερμανίας είναι ένα υπόλειμμα των ημερών της ως αποφασιστικής σημασίας για τη φήμη της χώρας. Ο πρώην υπουργός Άμυνας, τώρα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, εμφανίστηκε σε ένα από τα δείπνα του Reichelt στα γραφεία του Bild στο Βερολίνο και τα τελευταία χρόνια ο Bild φιλοξένησε μέρος της ετήσιας διάσκεψης ασφαλείας του Μονάχου , το ισοδύναμο του Νταβός για την παγκόσμια αμυντική βιομηχανία.

Παρόλο που η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει τραβήξει τον εαυτό της με το συγκρότημα Springer – παρά το γεγονός ότι έλαβε πρώιμη πολιτική υποστήριξη από τον Bild – ο σύζυγός της πληρώνει, ωστόσο, 10.000 ευρώ ετησίως για να καλύψει το διοικητικό συμβούλιο του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Friede Springer Foundation, που πήρε το όνομά του από τη χήρα του Axel Springer.

Παρά την παραδοσιακή γειτνίαση με την εξουσία, ο Bild έχει μεταλλαχθεί σε κάτι πέρα ​​από έναν ένθερμο υπερασπιστή του γερμανικού status quo. Τώρα, λέει ο Joffe, είναι «μια δύναμη κατά της ίδρυσης ίσων ευκαιριών».

«Οι προηγούμενοι συντάκτες του Bild έκαναν τις συμμαχίες τους περισσότερο βασισμένες σε προσωπικά συναισθήματα», λέει ο δημοσιογράφος Stefan Niggemeier, ο οποίος το 2004 συν-ίδρυσε το BILDBlog, έναν ιστότοπο που διορθώνει τα πραγματικά λάθη και τις παρεξηγήσεις του Bild. «Αλλά ο Ράιχελτ είναι διαφορετικός. Είναι πραγματικά πολιτικό πρόσωπο. »

Η ατζέντα του Ράιχελτ χαρακτηρίζεται λιγότερο από καινοτομία παρά από μια θορυβώδη αναζωογόνηση των βασικών δεσμεύσεων του Μπιλντ: υπέρ των ΗΠΑ, υπέρ-ΝΑΤΟ, υπέρ του Ισραήλ, υπέρ της λιτότητας, υπέρ του κεφαλαίου, αντι-Ρωσία, αντι-Κίνα. Σύμφωνα με την κοσμοθεωρία του Bild, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την αριστερά είναι να απεικονίσετε τα αιτήματά της ως ολοκληρωτικά και ο καλύτερος τρόπος για να σκοτώσετε την ακροδεξιά είναι να κανιβαλώσετε τα παράπονά της.

Ενώ ο Bild εκτυπώνει σχετικά λίγο υλικό στο οποίο θα υποστηρίξει ένας υποστηρικτής του κόμματος «Ακροδεξιά Alternative for Germany», ο Ράιχελτ βλέπει το κόμμα ως απειλή για την προσπάθειά του να ξανακάνει τη γερμανική πολιτική σκηνή. «Δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα με τα άσχημα του AfD», μου είπε.

«Ο τρόπος να τους καταστρέψεις είναι να κάνεις χώρο για τους ψηφοφόρους σε αυτό που ήταν το πολιτικό ρεύμα αυτής της χώρας».

Οι κύριοι στόχοι επίθεσης του Bild παραμένουν το «Gutmenschen» της Γερμανίας – οι καλοί, οι χορτοφάγοι, οι Πράσινοι και οι 1968 που αντιμετωπίζονται ως παράσιτα και ερεθιστικά για την ισχυρή οικονομία και τη μεσαία τάξη της Γερμανίας. Πιο πρόσφατα, τα αξιοθέατα της εφημερίδας έχουν επίσης ενεργοποιήσει τη Μέρκελ και το κόμμα της, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).

«Η συνεχής στόχευση του Μέρκελ, αλλά και η τρέχουσα αντίληψη για τους πρόσφυγες και κάθε είδους μειονότητες αναπαράγει σίγουρα ρητορικά στοιχεία του AfD», λέει η Fatma Aydemir, μυθιστοριογράφος και αρθρογράφος για την αριστερή εφημερίδα Tageszeitung, γνωστή ως Taz.

Ελλείψει σοβαρών προκλήσεων από το κόμμα της Μέρκελ ή από άλλα κόμματα – ήταν καγκελάριος για 14 χρόνια, μια θητεία που ξεπέρασε μόνο ο Kohl και ο Bismarck – ο Bild προσπάθησε να ενταχθεί σε αυτήν την αντιπολίτευση. Ωστόσο, οποιοσδήποτε λαϊκιστής αμφισβητίας βρίσκεται στη δύσκολη θέση να πείσει τους Γερμανούς ότι η πολύ επιτυχημένη μορφή αντιδραστικής πολιτικής της Μέρκελ έχει εξαντληθεί ιστορικά. «Είμαστε η φωνή των απλών ανθρώπων», ισχυρίζεται ο Reichelt. «Αν δεν είχαμε, θα πίστευαν πραγματικά ότι ολόκληρο το σύστημα είναι εναντίον τους.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *