• Πε. Σεπ 23rd, 2021

Αντικείμενο του κομήτη «Πιο παρθένο» από το διάστημα που φαίνεται στο ηλιακό σύστημα

Byadmin

Αυγ 20, 2021

Ο Πρίστιν, με αστρονομικούς όρους, περιγράφει έναν κομήτη που δεν έχει περάσει ποτέ αρκετά κοντά σε ένα άστρο για να μεταμορφωθεί από την καυτή του θερμότητα.

Ένας πρόσφατα παρατηρούμενος διαστρικός κομήτης είναι ο πιο παρθένος επισκέπτης από το διάστημα που έχει δει ποτέ στο Ηλιακό μας Σύστημα, σύμφωνα με ένα ζευγάρι μελετών που κυκλοφόρησαν την Τρίτη και περιγράφουν λεπτομερώς τα μοναδικά χαρακτηριστικά του.

Ο Πρίστιν, με αστρονομικούς όρους, περιγράφει έναν κομήτη που δεν έχει περάσει ποτέ αρκετά κοντά σε ένα άστρο για να μεταμορφωθεί από την καυτή του θερμότητα.

2I/Borisov ανακαλύφθηκε το 2019 από τον Ουκρανό αστροφυσικό Gennady Borisov στο Παρατηρητήριο MARGO στην Κριμαία και είναι μόνο το δεύτερο διαστρικό αντικείμενο που εντοπίστηκε στο πλανητικό μας σύστημα.

Ο πρώτος – ο αστεροειδής γνωστός ως Oumaumua, που σημαίνει περίπου «Πρόσκοπος» στη γλώσσα της Χαβάης – μπέρδεψε τους επιστήμονες για τις πρωτοφανείς ιδιότητές του.

Και τα δύο αντικείμενα είχαν τροχιές αδέσμευτες από τον Sunλιο, υποδηλώνοντας ότι ήρθαν στον δρόμο μας μέσα από το κενό του βαθύ διαστήματος από ένα άλλο Ηλιακό Σύστημα.

Γράφοντας στο περιοδικό Nature Communications, μια διεθνής ομάδα περιγράφει πώς το κώμα 2I/Borisov – το νεφελώδες περίβλημα γύρω από τον πυρήνα ενός κομήτη – πόλωσε το φως σε υψηλότερο ρυθμό από τους τυπικούς κομήτες.

Αυτό είναι απόδειξη ότι ο κομήτης πιθανότατα δεν πέρασε πολύ κοντά στο δικό του αστέρι πριν ξεκινήσει το διαστρικό του ταξίδι.

Η θερμότητα από ένα αστέρι μπορεί να εξατμίσει τα σωματίδια πάγου ενός κομήτη, απελευθερώνοντας σωματίδια σκόνης. Πιο ελαφριά σωματίδια σχηματίζουν την ουρά του κομήτη ενώ τα βαρύτερα πέφτουν πίσω στην επιφάνειά του, δημιουργώντας μια κρούστα.

Η παρατήρηση της ουράς ενός κομήτη μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να δουν πόσο παρθένο – ή άθικτο – είναι.

Η συν-συγγραφέας Λιουτμίλα Κολοκόλοβα από το Τμήμα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ εξήγησε τα ευρήματα με αναφορά στο κώμα, το νέφος αερίων και σωματιδίων που περιβάλλουν τον πυρήνα του κομήτη.

«Δεδομένου ότι έχουμε παρατηρήσει ένα πολύ ομοιογενές κώμα, χωρίς σημάδια πίδακες και άλλα χαρακτηριστικά, υποθέτουμε ότι ο κομήτης δεν έχει κρούστα», είπε στο AFP.

«Έτσι είναι πραγματικά ένα παρθένο αντικείμενο, που δεν επηρεάζεται πολύ από την ακτινοβολία και τα φορτισμένα σωματίδια».

Οι ερευνητές είπαν ότι μόνο ένας άλλος κομήτης-ο Hale-Bopp, που ανακαλύφθηκε από ερασιτέχνες αστρονόμους το 1995-είχε παρουσιάσει παρόμοια πολωμένο φως.

«Εξαιρετικά χαμηλές πιθανότητες»

Ένα δεύτερο έγγραφο, που δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy, ανέλυσε τη σκόνη στο κώμα 2I/Borisov και βρήκε ότι αποτελείται από μικροσκοπικά «βότσαλα».

Αυτή η συμπαγής σκόνη από βότσαλα μπορεί να προήλθε από τον σχηματισμό της, «ίσως λόγω της βαρυτικής ανάδευσης από γιγάντιους πλανήτες όπως στο δικό μας ηλιακό σύστημα», σύμφωνα με τον κύριο συγγραφέα Μπιν Γιανγκ, αστρονόμο στο Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο.

Είπε ότι οι ενδείξεις ήταν ότι η σύνθεση του 2I/Borisov ήταν «αρκετά παρόμοια με έναν κομήτη του ηλιακού συστήματος».

Είναι πιθανό να υπάρχουν πολύ περισσότερα διαστρικά αντικείμενα εκεί έξω στην τεράστια έκταση του διαστήματος από τα δύο που έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα στο Ηλιακό μας Σύστημα, πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί αστεροειδείς και κομήτες γύρω από άλλα αστέρια», είπε στο AFP.

«Ωστόσο, λόγω της μεγάλης απόστασης μεταξύ μας και άλλων αστέρων, οι πιθανότητες να βρεθούν αυτά τα περιπλανώμενα αντικείμενα είναι εξαιρετικά χαμηλές».

Ακόμη και με το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που διατίθεται για κυνήγι κομήτη, οι επιστήμονες ανέμεναν ότι θα έβρισκαν κάθε χρόνο μόνο ένα τέτοιο αντικείμενο, είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *