• Πε. Σεπ 23rd, 2021

Οι μετοχές της Ασίας παρασύρονται από την καθυστέρηση εμβολιασμού, η Wall St αποδίδει καλύτερα

Byadmin

Αυγ 20, 2021

Μια πληθώρα ερευνών για την παραγωγή του Ιουλίου αναμένεται να δείξει μια μικρή άμβλυνση της δραστηριότητας στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και από πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ η Ασία φαίνεται πιο ευάλωτη.

Οι αγορές μετοχών της Ασίας ήταν σε μικτή διάθεση την Παρασκευή μετά από μια ασταθή εβδομάδα κατά την οποία το συναίσθημα για την παγκόσμια ανάπτυξη αυξήθηκε και εξασθένησε με κάθε νέο τίτλο στην παραλλαγή Delta.

Μια πληθώρα ερευνών για την παραγωγή του Ιουλίου αναμένεται να δείξει μια μικρή άμβλυνση της δραστηριότητας στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και από πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ η Ασία φαίνεται πιο ευάλωτη.

«Απέναντι στους ανέμους από την παραλλαγή Delta του ιού COVID-19, η παγκόσμια οικονομική επέκταση προχωρά-αν και πιο πρόχειρα από έναν μήνα πριν», δήλωσε η Sara Johnson, εκτελεστική διευθύντρια παγκόσμιας οικονομίας στην IHS Markit.

«Οι προοπτικές σε προηγμένες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν φωτεινές, αλλά οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού είναι πιο σκοτεινές».

Αυτή η αποκλίνουσα προοπτική αντανακλάται στον ευρύτερο δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας (.MIAPJ0000PUS) ο οποίος υποχώρησε κατά 0,4%, αφήνοντάς τον κάτω από 1,1% την εβδομάδα μέχρι τώρα.

Το Nikkei της Ιαπωνίας (.N225) έκλεισε για διακοπές, αλλά έκπτωση 1,7% για την εβδομάδα και ένα μουστάκι μακριά από ένα κατώφλι επτά μηνών.

Τα κινεζικά μπλε τσιπ (.CSI300) έχασαν 1%, αν και πολύ εντός του περιορισμένου εύρους συναλλαγών των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Η Wall Street ήταν σε καλύτερη διάθεση μετά από μια ισχυρή κερδοφορία, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq να αυξάνονται 0,3% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης S&P 500 0,2%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης EUROSTOXX 50 ενισχύθηκαν επίσης 0,3%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE κέρδισαν 0,4%.

Οι επενδυτές προσβλέπουν τώρα στη συνεδρίαση πολιτικής της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται περισσότερη συζήτηση σχετικά με τη μείωση, αν και ο πρόεδρος Jerome Powell έχει επανειλημμένα πει ότι η αγορά εργασίας παραμένει πολύ κοντά στον στόχο.

Υποστηρίζει ακόμη ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού θα αποδειχθεί φευγαλέα, πράγμα που μπορεί να είναι ένας λόγος που οι αγορές ομολόγων έχουν συγκεντρωθεί τόσο σκληρά. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών χαρτονομισμάτων ήταν τελευταίες στο 1,28%, έχοντας φτάσει στο χαμηλό των τελευταίων πέντε μηνών στο 1,128% στις αρχές της εβδομάδας.

Τα γερμανικά 10ετή ομόλογα απέδωσαν ακόμη καλύτερα, με τις αποδόσεις να μειώνονται επτά μονάδες βάσης μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα στο -0,42%, το χαμηλότερο από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Το ράλι βοήθησε από την κλίση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν δεσμεύτηκε να μην αυξήσει τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός βρεθεί σταθερά στο στόχο του 2%.

«Επί του παρόντος, η ΕΚΤ προβλέπει πληθωρισμό σε 1,4% το 2023 και αναμένει μια πολύ σταδιακή ανάκαμψη προς τον στόχο στη συνέχεια», σημείωσαν αναλυτές στο ANZ.

«Οι οδηγίες υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ δεν θα εμπλακεί σε μελλοντικούς παγκόσμιους κύκλους σύσφιξης εκτός εάν δικαιολογείται από τη δυναμική της ζώνης του ευρώ. Η πολιτική αυτή θέτει την ΕΚΤ στο τέλος του παγκόσμιου γερανόμετρου της κεντρικής τράπεζας ».

Οι προοπτικές αυτές συνέβαλαν σε μια σταθερή πτώση του ευρώ στα 1,1773 $, κοντά στο τετράμηνο του 1,1750 $ που αγγίχθηκε νωρίτερα την εβδομάδα. Αυτό βοήθησε στην αύξηση του δείκτη δολαρίου στο υψηλότερο από τις αρχές Μαρτίου και ήταν τελευταίος στα 92,818.

Το ευρώ αγωνίζεται επίσης ενάντια στο ιαπωνικό γιεν και έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών πριν σταθεροποιηθεί στα 129,68 γεν. Με όλη τη δράση στο ευρώ, το δολάριο ήταν σχετικά σταθερό στο γεν, στα 110,24.

Στις αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός υποχώρησε στα 1.802 δολάρια η ουγγιά και ήταν 0,4% ευκολότερος την εβδομάδα. Τα βασικά μέταλλα έχουν πάει πολύ καλύτερα καθώς η ισχυρή ζήτηση ανταποκρίνεται στην περιορισμένη προσφορά.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν επίσης ενισχυθεί από την κερδοσκοπία ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά τους επόμενους μήνες ακόμη και μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ να επεκτείνει την παραγωγή.

Το Brent υποχώρησε τελευταία 27 σεντς στα 73,52 δολάρια το βαρέλι, μετά από άλμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το αμερικανικό αργό έχασε 25 σεντς στα 71,66 δολάρια το βαρέλι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *