• Τε. Σεπ 22nd, 2021

Το εμβόλιο του Τζο Μπάιντεν θέτει σε εφαρμογή ένα μπαράζ νομικών προκλήσεων

Byadmin

Σεπ 11, 2021

Οι νέες σαρωτικές απαιτήσεις του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για το εμβόλιο προκαλούν κυβερνήτες από τους Ρεπουμπλικάνους να απειλούν μηνύσεις. Η απελπιστική απάντησή του, «Have at it».

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια άλλη μεγάλη σύγκρουση μεταξύ ομοσπονδιακής και κρατικής κυριαρχίας. Ωστόσο, ενώ πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τους κανόνες παραμένουν άγνωστες, ο Μπάιντεν φαίνεται να είναι σε σταθερή νομική βάση για να εκδώσει την οδηγία στο όνομα της προστασίας της ασφάλειας των εργαζομένων, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς που πήραν συνέντευξη από το Associated Press.

«Το στοίχημά μου είναι ότι όσον αφορά αυτήν τη νόμιμη αρχή, είναι σε αρκετά ισχυρή βάση, δεδομένου ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν έντονα τον βαθμό κινδύνου που ενέχουν (τα μη εμβολιασμένα άτομα), όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για τους άλλους», δήλωσε ο νόμος του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ. καθηγητής Sachin Pandya.

Οι Ρεπουμπλικανοί κατήγγειλαν γρήγορα την εντολή που θα μπορούσε να επηρεάσει 100 εκατομμύρια Αμερικανούς καθώς η κυβέρνηση υπερέβη την κυβέρνηση και δεσμεύθηκαν να μηνύσουν, και οι ιδιώτες εργοδότες που αντιστέκονται στις απαιτήσεις μπορούν να το κάνουν επίσης. Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ το χαρακτήρισε «επίθεση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις», ενώ ο κυβερνήτης Χένρι ΜακΜάστερ υποσχέθηκε να τους «πολεμήσει μέχρι τις πύλες της κόλασης για να προστατεύσει την ελευθερία και τα μέσα διαβίωσης κάθε Νοτίου Καρολίνου». Η εθνική επιτροπή των Ρεπουμπλικανών δήλωσε επίσης ότι θα μηνύσει τη διοίκηση «για να προστατεύσει τους Αμερικανούς και τις ελευθερίες τους».

Τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να παρουσιάσουν μια άλλη σύγκρουση μεταξύ πολιτείας και ομοσπονδιακής αρχής σε μια εποχή που το υπουργείο Δικαιοσύνης του Μπάιντεν έχει ήδη μηνύσει το Τέξας για τον νέο κρατικό νόμο που απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις, υποστηρίζοντας ότι θεσπίστηκε «σε ανοιχτή αψηφία του Συντάγματος».

Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για νομικές προκλήσεις και πιστεύει ότι ακόμη και αν ορισμένες από τις εντολές απορριφθούν, εκατομμύρια Αμερικανοί θα πυροβοληθούν λόγω των νέων απαιτήσεων – σώζοντας ζωές και αποτρέποντας την εξάπλωση του ιού.

Ο Μπάιντεν θέτει την επιβολή στα χέρια της διοίκησης για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, η οποία καταρτίζει έναν κανόνα «τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε την Παρασκευή ο Τζέφρι Ζιέντες, συντονιστής αντιμετώπισης του κορωνοϊού στον Λευκό Οίκο. Προειδοποίησε ότι «εάν ένας χώρος εργασίας αρνείται να ακολουθήσει τα πρότυπα, τα πρόστιμα OSHA θα μπορούσαν να είναι αρκετά σημαντικά».

Τα δικαστήρια έχουν υποστηρίξει τις απαιτήσεις εμβολιασμού ως προϋπόθεση απασχόλησης, τόσο πριν από την πανδημία – στις προκλήσεις που φέρνουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης – όσο και μετά την έξαρση του κοροναϊού, δήλωσε η Lindsay Wiley, διευθύντρια του προγράμματος Health Law and Policy στο American University Washington College of Law.

Εκεί που οι απαιτήσεις για τον εμβόλιο του Μπάιντεν θα μπορούσαν να είναι πιο ανοιχτές σε επίθεση είναι το ερώτημα εάν η διοίκηση ακολούθησε την κατάλληλη διαδικασία για να τις εφαρμόσει, είπε.

«Το επιχείρημα ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός παραβιάζει ανεπιθύμητα τη σωματική αυτονομία ή τη λήψη ιατρικών αποφάσεων, αυτά τα επιχειρήματα δεν ήταν επιτυχημένα και δεν περιμένω ότι θα αλλάξει», δήλωσε ο Wiley. «Νομίζω ότι οι προκλήσεις που είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα θα είναι αυτές που θα είναι πραγματικά οι βαρετές προκλήσεις για το αν ακολούθησαν τη σωστή διαδικασία.»

Τα προσωρινά πρότυπα έκτακτης ανάγκης – σύμφωνα με τα οποία οι κανόνες εφαρμόζονται με γρήγορο ρυθμό – ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα σε προκλήσεις, είπε ο Wiley. Αλλά οι κίνδυνοι που παρουσιάζει ο κορωνοϊός και η ύπαρξη κηρυγμένης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να θέσουν αυτό το «σε ισχυρότερη βάση από ό, τι άλλες κυβερνήσεις που προσπάθησαν να επιβάλουν οι προηγούμενες διοικήσεις», είπε.

Πράγματι, το ερώτημα αν η εντολή είναι νόμιμα υγιής είναι ξεχωριστό από το αν θα υποστηριχθεί από δικαστές, συμπεριλαμβανομένου ενός Ανώτατου Δικαστηρίου με συντηρητική πλειοψηφία που έχει στραφεί προς γενναιόδωρες ερμηνείες της θρησκευτικής ελευθερίας και μπορεί να προσπαθεί να διασφαλίσει ότι κάθε εντολή λαμβάνει επαρκώς υπόψη αντιρρήσεις που βασίζονται στην πίστη.

Ο εμβολιασμός «έχει πολιτικοποιηθεί και υπάρχουν πολλοί Ρεπουμπλικανοί περιφερειακοί δικαστές που μπορεί να είναι εχθρικοί προς τον κανονισμό για πολιτικούς λόγους», δήλωσε ο Μάικλ Χάρπερ, καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

«Θα μπορούσα να φανταστώ μια άτυχη γνώμη που προσπάθησε να δικαιολογήσει αυτήν την πολιτική στάση απορρίπτοντας τη χρήση του OSHA κατά των μολυσματικών ασθενειών και όχι έναντι των εγγενών στο χώρο εργασίας», έγραψε ο Harper σε ένα email.

Οι εκτεταμένοι κανόνες επιβάλλουν ότι όλοι οι εργοδότες με περισσότερους από 100 εργαζόμενους απαιτούν να εμβολιάζονται ή να ελέγχονται εβδομαδιαίως για τον ιό, επηρεάζοντας περίπου 80 εκατομμύρια Αμερικανούς. Και τα περίπου 17 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε υγειονομικές εγκαταστάσεις που λαμβάνουν ομοσπονδιακή Medicare ή Medicaid θα πρέπει επίσης να εμβολιαστούν πλήρως.

Ο Μπάιντεν απαιτεί επίσης εμβολιασμό για υπαλλήλους της εκτελεστικής εξουσίας και εργολάβους που συνεργάζονται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση – χωρίς δυνατότητα δοκιμής. Αυτό καλύπτει αρκετά εκατομμύρια περισσότερους εργαζόμενους.

Η Μοντάνα, που κυριαρχείται από τους Ρεπουμπλικάνους, έχει μόνο έναν κρατικό νόμο σχετικά με τα βιβλία που έρχεται σε αντίθεση με τη νέα ομοσπονδιακή εντολή. Το κράτος ψήφισε νόμο νωρίτερα φέτος καθιστώντας παράνομο για τους ιδιωτικούς εργοδότες να απαιτούν εμβόλια ως προϋπόθεση για την απασχόληση.

Αλλά ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου του Πανεπιστημίου της Μοντάνα, Άντονι Τζονς

ο τόνος είπε ότι οι ομοσπονδιακοί κανόνες θα αναιρούν τον νόμο της πολιτείας. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Μοντάνα που στο παρελθόν δεν μπορούσαν να απαιτήσουν από τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν, πιθανότατα θα απαιτηθούν, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων που είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες στο αραιοκατοικημένο κράτος.

Δεδομένου ότι οι κανόνες εξακολουθούν να συντάσσονται και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, οι ειδικοί λένε ότι ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Μένει να δούμε ακριβώς τι θα απαιτήσει ο κανόνας από τους εργοδότες να κάνουν ή να μην κάνουν, και πώς αποδίδει πράγματα όπως άλλα δικαιώματα που μπορεί να διεκδικήσουν οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, όπως το δικαίωμα σε κατάλυμα για άτομα με ειδικές ανάγκες, είπε ο Pandya.

Για παράδειγμα – με τον αυξανόμενο αριθμό πλήρως απομακρυσμένων επιχειρήσεων και εργαζομένων – εάν οι κανόνες είναι γραμμένοι ώστε να περιλαμβάνουν άτομα που δεν έχουν έκθεση στον χώρο εργασίας, «σίγουρα υπάρχει χώρος για ένα πρόβλημα εκεί», δήλωσε η Έρικα Τοντ, δικηγόρος απασχόλησης της Sullivan και Worcester στη Βοστώνη.

Ο Charles Craver, καθηγητής νομικής εργασίας και απασχόλησης στο πανεπιστήμιο George Washington, δήλωσε ότι η εντολή αποτελεί νομικά μια «στενή ερώτηση». Αλλά είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ένα νόμιμο επιχείρημα ότι μια τέτοια απαίτηση ήταν απαραίτητη για τους εργοδότες για την προστασία της ασφάλειας των εργαζομένων, των πελατών και των μελών του κοινού.

Το πιο τρομακτικό ερώτημα, όμως, είναι πώς οι εργοδότες – και τα δικαστήρια – θα ταξινομήσουν τις αιτήσεις για στέγαση των εργαζομένων για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους.

Αν και τέτοια καταλύματα μπορεί να περιλαμβάνουν την απασχόληση ενός υπαλλήλου από το σπίτι, «μπορείτε να έχετε μια κατάσταση όπου κάποιος πρέπει να είναι παρών και δεν μπορείτε να παρέχετε διαμονή λόγω του κινδύνου», πρόσθεσε.

«Δεν θα ήμουν στοιχηματικός παίκτης αν αυτό γινόταν ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου», είπε ο Κρέιβερ. «Θα μπορούσα ακόμη και να φανταστώ το γήπεδο μοιρασμένο 5-4, και δεν θα στοιχημάτιζα προς ποια κατεύθυνση θα πήγαινε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *